Annons
X
Annons
X

”Kvinnor har en lugnande effekt”

Minst 40 procent av soldaterna i Sveriges utlandsstyrka ska vara kvinnor. Det föreslår en grupp inom kristdemokraterna, som anser att en bättre könsbalans skulle underlätta det fredsbevarande arbetet.

ARBETSGRUPP I KD VILL HA 40 PROCENT KVINNOR I SVERIGES UTLANDSSTYRKOR

Just nu deltar 827 svenska militärer i fredsfrämjande operationer utomlands; de flesta befinner sig i Kosovo eller Afghanistan. Sammanlagt 74 av soldaterna är kvinnor, enligt Försvarsmakten.

Det är alldeles för få, anser Ella Bohlin, ordförande i kristdemokratiska ungdomsförbundet. Hon leder en arbetsgrupp i partiet som ska ta fram en ny jämställdhetspolitik inför valet 2010.

– Vi vill att det ska vara 40 procent kvinnor i de internationella operationerna. Det är långt ifrån där man ligger idag, säger Ella Bohlin.

Annons
X

Förslaget om en uttalad kvinnokvot finns med i den slutrapport som presenteras för partistyrelsen i slutet av februari. Kd:s kvinnoförbund har tidigare ställt sig bakom samma krav, med motiveringen att ”forskning visar att då andelen kvinnor i fredsbevarande trupper är 30 procent eller mer, så har de en lugnande effekt på konflikter”.

En bättre könsbalans skulle ha flera fördelar, förklarar Ella Bohlin.

– De soldater som är i tjänst har inte bara ett operativt ansvar, utan träffar också lokalbefolkningen. Ofta har kvinnor i krigshärjade områden utsatts för övergrepp av just män i uniformer, och vågar inte berätta för en man i uniform vad de varit med om. Kvinnorna kan lättare identifiera sig med en kvinna, och känna förtroende.

Birgitta Ohlsson (fp), utrikespolitisk talesperson och ordförande i kvinnoförbundet, tycker ”självklart” att det är viktigt med fler kvinnor ute på fältet.

– 40 procent är ett behjärtansvärt mål, men jag tror att det är ganska orealistiskt idag. Det finns för få kvinnor inom det militära att välja mellan, det är bättre att börja med att införa könsneutral värnplikt.

För att öka jämställdheten på det internationella området föreslår kristdemokraternas arbetsgrupp också att Sverige ska driva på för att EU ska inrätta en särskild kommissionär med ansvar för jämställdhet. Frågan hanteras idag av Vladimir Spidla från Tjeckien, som också är ansvarig för sysselsättning och socialpolitik.

– Vi vill att jämställdhetsfrågorna ska ha en egen kommissionär. Det handlar om prioritet och politisk vilja, säger Ella Bohlin.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X