Annons

Ludvig Hertzberg:Kvinnoöden som berör ger starkt fackboksår

Augustprisets fackboksklass är som alltid en brokig blandning: bland årets nominerade böcker ryms livsviktiga frågor om Förintelsen, en bitterljuv betraktelse över Europa och kulturgärningen som Fatima Bremmers Ester Blenda Nordström-biografi utgör, skriver Ludvig Hertzberg, redaktör för SvD Under strecket.

Publicerad

Fackboksklassen brukar alltid bjuda på en blandad kompott, där äpplen ska jämföras med päron och ytterligare några frukter på ett närmast hisnade vis. I år är inget undantag: är det boken om de ytterligt svåra och viktiga frågor som dagens ungdomar tenderar att ställa om Förintelsen eller soffbordsboken med flotta närbilder på fåglar som är årets bästa fackbok? Eller kanske en reportagebok om den förödande branden i Västmanland sommaren 2014, som vecklar ut sig till en bred och högaktuell samhällsanalys?

Hédi FriedsFrågor jag fått om Förintelsen”, ”Nära fåglar” med fotografier av Roine Magnusson och text av Mats och Åsa Ottosson samt ”Brandvakten” av Sven Olov Karlsson är tre av årets nominerade titlar. Ställer man bredvid dessa Per Wirténs bitterljuva betraktelse över det delvis dysfunktionella politiska projektet Europa, ”Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater”, även den nominerad i år, förstår man att frågan om vilken som kan vinna är en fråga om temperament i minst lika hög grad som kvalitet.

Annons
Annons
Annons