Annons
X
Annons
X

Kvinnonätverk fördömer operationerna

Att utföra kirurgi på unga kvinnor för att upprätta ”oskuld” är detsamma som att acceptera att andra har kontroll över kvinnors sexualitet. Samhället spelar en dubbelroll, säger Leila Qaraee vid Linnamottagningen.

Leila Qaraee är ordförande och samordnare i Kvinnors ­nätverk som driver Linnamottagningen. Hon uppskattar att 30 procent av de som kommer dit brottas med någon form av oskuldsproblematik.
Leila Qaraee är ordförande och samordnare i Kvinnors ­nätverk som driver Linnamottagningen. Hon uppskattar att 30 procent av de som kommer dit brottas med någon form av oskuldsproblematik. Foto: ROBERT HENRIKSSON

Linnamottagningen i Stockholm arbetar med hedersrelaterat förtryck och våld i nära relationer.

För Leila Qaraee, ordförande och samordnare i Kvinnors Nätverk som driver Linnamottagningen, är möten med ängsliga, hotade unga flickor som brottas med oskuldsproblematiken nästan vardag.

Hon uppskattar att de utgör 30 procent av alla unga kvinnor som vänder sig till mottagningen.

Annons
X

–Ja flickor ringer och är oroade. Som den flicka som kontaktade oss för ett tag sedan. ”Hon sa, det handlar om liv eller död”. Jag bad henne komma så vi kunde prata och sa att hon inte skulle vara orolig. ”Nej”, svarade hon, ”gör ni det eller inte?”.

För att inte tappa kontakten med unga förtvivlade kvinnor som ringer för att få hjälp med rekonstruktion av ”mödomshinnan” säger Leila Qaraee och hennes medarbetare inte bara ett klart nej.

Det gäller att behålla kontakten, få tillstånd ett möte där alternativen kan diskuteras, att genom stödjande samtal hjälpa den unga flickan att fatta beslutet att inte genomföra någon operation.

–Det finns andra vägar. Jag är absolut emot ingrepp. När sjukvården utför dessa ingrepp accepterar man samtidigt att någon annan, mannen, släkten – har kontroll över kvinnors sexualitet. Man signalerar att det är okej.

Flickorna är offer och deras roll som offer ska inte förvärras, det är målsättningen. Därför gäller det att med alla medel vidmakthålla och bygga upp kontakten med den ängsliga unga kvinnan, och inledningsvis, som Leila Qaraee säger: ”köpa tid”.

–Vår uppgift på Linnamottagningen är att frigöra kvinnor, inte att stödja konservativa tankar och strukturer. Ingen kvinnoorganisation kan acceptera det. Varför gör då det svenska samhället detta, frågar Leila Qaraee.

Annons
Annons
X

Leila Qaraee är ordförande och samordnare i Kvinnors ­nätverk som driver Linnamottagningen. Hon uppskattar att 30 procent av de som kommer dit brottas med någon form av oskuldsproblematik.

Foto: ROBERT HENRIKSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X