Annons
X
Annons
X

Kvinnohatet bubblar upp

SEXUELLA HOT Gruppvåldtäkt som slentrianhot och bagatelliserande av sexhandel från svenska politiker. Kristin Lundell ser ett kvinnohat som tar plats i vardagen, på ett sätt som aldrig går att acceptera.

Ikväll: Uppdrag gransknings film om hatet mot kvinnor.

Helst av allt hade jag velat skriva om något trevligt. Som hur mycket jag tycker om Johnossis kommande album ”Transitions”. För att inte tala om hur gärna jag skulle vilja berätta hur genialiska jag tycker att texterna på Ansiktets debutalbum #DENNYARNBMANNEN, som släpps den 13 mars, är. Jag skulle också vilja skriva hur mycket jag älskar komediserien ”Enlightened” vars andra säsong just nu visas på C More och att det nu bara är två månader kvar till den sjätte säsongen av Mad Men har premiär. Men det går inte.

Så länge som världen fortsätter att bete sig som om den vore spritt språngande galen finns det ingen poäng med att få ord om populärkultur att verka som om de vore viktigast av allt. Det är de inte. Inte när tiden plötsligt börjat gå baklänges.

Annons
X

Det hade varit lätt att ge upp. Jag har inga egna barn, inga döttrar som ska växa upp och direkt få ta konsekvenserna av vad vi gör och inte gör idag. Men jag har en guddotter. Jag kan omöjligt gå med på att hon, någon gång i framtiden, ska behöva se artiklar där politiker argumenterar för att det ska vara tillåtet att köpa sex av kvinnor.

”Det finns ju faktiskt män som aldrig får tag i en kvinna” argumenterade den moderate kommunpolitikern i Åre, Göran Jämting, i Länstidningen i Östersund i början av veckan. Ja herregud, om de där himla kvinnorna bara kunde sluta snåla med sina kön skulle vi inte ens behöva ha det här problemet. Ogina fruntimmer som ska gå och okynneshålla på sig. Göran Jämting tycker inte att det är ett problem heller med strippklubbar eftersom så vitt han vet ”är det i huvudsak kvinnor från Baltikum som strippar”. Ja men i så fall. Det är ju andras döttrar, systrar och mammor. Då var problemet ur världen. I veckans avsnitt av Top Model på TV3 tvingas flickorna genomgå det traditionella make over-momentet. Frisyrer ska klippas och färgas – ofta mot deras viljor. Framför Top Model sitter unga kvinnor och lär sig reglerna: en kvinnas utseende är något som alla får tycka till om. Hon har aldrig full äganderätt till sin egen kropp.

Ni ser väl
Uppdrag granskning ikväll? Det bubblar ett kvinnohat i Sverige. Det må vara på tapeten att prata om näthat i allmänhet men när det gäller kvinnor kommer hatet i dubbel portion. De hatas just för att de är kvinnor och därför är det sexuella hot som formuleras med trollfingrar. Mitt i vårt moderna land ligger ett kvinnoförakt och gror. Hot som drabbar kvinnliga journalister har nästan alltid en annan ton än när det som riktas mot manliga journalister.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hatet mot kvinnorna är något som skrämmer ännu mer. Det är hot om gruppvåldtäkt som plitas ner på ett vykort med julmotiv och sedan läggs på lådan. Grunden till detta kommer vi inte ifrån. Det är föreställningen att kvinnas kropp aldrig bara kan vara hennes egen. Det här hade kunnat bli en trevlig krönika om musik och tv. Men något kom emellan. Vi kan kalla det för den vidriga verkligheten.

  Senaste krönikorna på SvD Kultur

  Se kvinnorna berätta om näthatet svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X