Annons

”Vi visste inte att kvinnorna var bättre – även tekniskt”

Fler kvinnor än män. Platt organisation och pappaledighet. Jordanska spelbolaget Tamatem går sin egen väg.

Det har gett framgång – företaget växer med 20 procent i månaden.

– Färdigheter är inte det viktigaste, det kan man lära sig. Men inte kultur, säger vd:n Hussam Hammo.

Under strecket
Publicerad

På Tamatem är 65 procent av de anställda kvinnor. Produktchefen Dina Al Rashdan berättar att de har ett särskilt program för att stötta och stärka nyanställda kvinnor. ”Här är väldigt annorlunda än andra jordanska arbetsplatser. Det är en helt annan stämning här. Ingen pratar skit bakom ryggen. Alla hjälper varandra, oavsett position.”

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 8

Hussam Hammo grundade spelbolaget Tamatem, som betyder tomat på arabiska – efter att ha misslyckats stort med föregångaren Wizards. Det nya bolaget har blivit en succé.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 8

Eftersom företaget växer snabbt ska de utöka kontoret med ett våningsplan. Här granskar vd:n Hussam Hammo, produktchefen Dina Al Rashdan och personalchefen Jawanna Sawalha hur arbetet går framåt.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 3 av 8

2017 vann Hussam Hammo priset Ernest & Youngs ”Emerging Entrepreneur of the Year”. Han har blivit en förebild för ett nytt sätt att arbeta i den arabiska världen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 8

Tomater är givetvis ett tema på spelbolaget Tamatem.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 5 av 8

En stor del av Tamatems framgång förklaras med att de enskilda medarbetarna betros ansvar och initiativförmåga. Det är produktchefen Dina Al Rashdan, vd:n Hussam Hammo och personalchefen Jawanna Sawalha överens om.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 6 av 8

Det är många kvinnor på Tamatem –  de utgör 65 procent av de anställda. Det är mycket ovanligt i spelvärlden, inte bara i Jordanien utan i hela världen. ”Vi anställer bara de bästa”, säger Hussam Hammo.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 7 av 8

Många av medarbetarna på Tamatem är själva hängivna ”gamers” vilket förstås är en fördel när man arbetar med mobilspel.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 8 av 8

AMMAN Säg Jordanien och de flesta tänker – om något alls – het öken och gamla klippstäder, eller kanske badsemester vid Röda havet. Färre tänker sig heta it-företag.

– Vi har en dansk kille som arbetar hos oss. När han stöter på andra skandinaver och berättar att han arbetar med mobilspel blir de jätteförvånade: Va, här i Jordanien? berättar Hussam Hammo.

Annons
Annons
Annons