SvD Perfect Guide
Annons

Feministerna som förändrade modevärlden

Modeindustrin blir ofta påhoppad av feminister: kvinnor bör inte vara för avklädda, påklädda eller uppklädda. Men i modebranschen finns också feminister, som vill att kvinnor ska få uttrycka sin personlighet med hjälp av kläder. Idag firar vi den internationella kvinnodagen genom att hylla tre av våra favoritdesigners – som dessutom är uttalade feminister.

Text: Catharina Swartz - 8 mars 2017

Coco Chanel: ”En kvinna ska vara två saker: vem och vad hon vill”

Den quiltade 2.55-väskan, de långa pärlhalsbanden och den legendariska parfymen No.5. Coco Chanel är en av tidernas mest berömda modeskapare. Dessutom hade Coco, som förblev en ogift mademoiselle livet ut, en feministisk agenda med sitt modeskapande. Coco befriade kvinnor kvinnor genom att ge dem en garderob som tillät dem att röra på sig: byxor som gick att sporta i, bekväma platta ballerinaskor och väskor som kunde hängas över axeln istället för att hålla i handen.

Diane von Furstenberg: ”Jag skapar kläder för kvinnor som älskar att vara just kvinnor”

Wrapklänningens uppfinnare, den 70-åriga belgisk-amerikanska modedesignern Diane Von Furstenberg, vill genom sin modedesign hylla kvinnligheten. En designer som visar att man kan vara feminist även om man gillar vackra kläder och lyxiga jetset-semestrar. Själv har hon aldrig varit rädd för att visa vem hon är: ”Jag har alltid vetat vilken typ av kvinna jag vill vara; en självständig kvinna som sitter i förarsätet och inte behöver en man för att ta några beslut”.

Carin Rodebjer: ”Medvetna, drivna kvinnor har alltid varit min främsta inspiration”

Gotlandsfödda designern Carin Rodebjer är inte bara en av Sveriges största modeexporter, hon är också en uttalad feminist. I en intervju i magasinet Bon berättar hon att Edith Piaf, Lee Miller och Karin Boye är några av hennes största inspirationskällor: ”medvetna, drivna kvinnor har alltid varit min främsta inspiration”. Kvinnor ska kunna uttrycka sig och känna sig fria genom sina modeval. I Rodebjers flaggskeppsbutik har hon döpt det bakre rummet, som tidigare fungerade som bankvalv, till Vaginan. ”Jag hade en dröm om ett rum där kreativa samarbeten kan födas och vårdas”, säger Rodebjer.

Annons