Recension

LBD Bara för tjejerKvinnliga musketörer i träffsäker musikkamp

Under strecket
Publicerad
Annons

LBD Bara för tjejer är en ungdomsroman om musikens betydelse i unga människors liv och om gemenskapen och vänskapen mellan flickor. Boken är den brittiska journalisten Grace Dents romandebut.
I centrum står tre starka och självsäkra fjortonåriga flickor som liksom de tre musketörerna håller ihop i vått och torrt. En av dem, Ronnie, är bokens berättarjag, som med god blick för tillvarons dramatik återger händelserna. ”LBD” är en förkortning av ”Les Bambinos Dangerueses”, vilket är det namn som flickorna gett sig själva, ett namn som säger något om deras självbild. Det handlar förvisso inte om några veka klängrankor utan om bestämda damer som vet vad de vill och som för det mesta också lyckas styra sin omgivning i önskad riktning.

När berättelsen startar råder emellertid full kris. Flickornas föräldrar vill inte låta dem fara iväg på två dygn till en musikfestival, där deras favoritband ska uppträda. De unga
damerna ger dock inte upp. Deras motdrag blir att ordna en egen musikfestival i skolan. Historien skildrar hur detta arrangemang klaras av, något som naturligtvis inte sker utan vissa komplikationer.

Annons
Annons
Annons