Kvinnliga karriärister tjänar 10 000 mindre

De är unga, välutbildade och välbetalda. De jobbar i samma branscher, har i stort samma positioner, är lika gamla och har lika lång arbetslivserfarenhet. Ändå tjänar männen nära 10 000 kronor mer per månad än sina kvinnliga jämlikar.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Skillnaden är mycket, mycket större än vi trodde. Vi är förvånade och bedrövade, säger Jenny Berger, kommunikationschef på NovaAgentum som ligger bakom undersökningen i talangnätverket Nova Pro, där de flesta medlemmar är ekonomer och ingenjörer. Den visar att männen tjänar 9 400 kronor mer än kvinnorna per månad. Båda grupperna är högavlönade, männen tjänar i snitt 56 000 och kvinnorna 46 600 kronor. 960 medlemmar har svarat. Medelåldern är 32 år och medeltiden i arbetslivet 5,8 år.

Speciellt förvånande är det, menar hon, eftersom skillnaderna vad gäller ålder, position och bransch är små. Majoriteten av båda könen jobbar i den välavlönade managementkonsult- eller finansbranschen. Om något upplever de som jobbar för nätverket att kvinnorna generellt presterar bättre i jobbintervjuer och på event. Att de har bättre studieresultat är fakta. Eftersom majoriteten ännu inte har barn kan eventuell längre föräldraledighet bland kvinnor bara ha en marginell effekt. Den enda skillnaden är att en något större andel av kvinnorna jobbar inom detaljhandel och med starka konsumentvarumärken medan något fler män jobbar inom tyngre industri.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons