X
Annons
X
Recension

Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist Kvinnliga journalister vittnar om grabbig mediebransch

Ett 30-tal personliga berättelser utgör grunden. Journalisten Jenny Nordlanders intervjubok handlar om hur det är att vara kvinna och journalist. Boken "Mellan raderna" fördjupar metoo-uppropet och är en pessimistisk spaning om en mediebranschs ovillig att vädra ut de gamla rummen, skriver Gunilla Kindstrand.

Jenny Nordlanders intervjubok ”Mellan raderna” är inspirerad av det 40 år gamla ”Dokumentet”, där kvinnor på Aftonbladet beskrev sina erfarenheter från redaktionen. Foto: Daniel Stigefelt
Läs mer om Höstens böcker 2018

En av de beskrivna männen etsar sig fast i minnet. Han jobbar på en kvällstidningsredaktion och skriker, tvångsmässigt och utan synbar anledning, kvinnliga könsord rakt ut i luften. Det är aldrig någon som ber honom hålla käft. Hans vidrigheter är en naturlig del av arbetsvardagen.

"Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist" kan läsas som fördjupning av branschens metoo-upprop. Det var efter en sammandrabbning på Nöjesguiden som den dåvarande chefredaktören Jenny Nordlander beslöt sig för att göra en bok med temat verkligheten bakom branschens snygga jämställdhetsstatistik. "Mellan raderna" kommer garanterat att framkalla genansens rodnad, såra ett och annat varumärke men förhoppningsvis också leda till raka diskussioner på redaktionerna runt om i landet.

Jenny Nordlanders intervjubok ”Mellan raderna” är inspirerad av det 40 år gamla ”Dokumentet”, där kvinnor på Aftonbladet beskrev sina erfarenheter från redaktionen.

Foto: Daniel Stigefelt Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X