Annons
X
Annons
X

Kvinnlig närvaro kan ha stört flocken

Vargflocken med åtta hannar kan ha triggats av att djurskötaren var en kvinna, menar forskare. Ensamarbete i varghägn är inte ovanligt i svenska djurparker. Ändå saknar fyra av åtta parker med vargar en nödplan om skötaren attackeras.

(uppdaterad)
Vargattacken på Kolmården
Vargarna på Kolmården lever i ett hägn som inte de vanliga besökarna har möjlighet att komma nära.
Vargarna på Kolmården lever i ett hägn som inte de vanliga besökarna har möjlighet att komma nära. Foto: TOMAS ONEBORG

KOLMÅRDEN De fyra flaggorna vid entrén till Kolmårdens djurpark vajade i går på halv stång. Tidigt på morgonen samlades personalen till minnesstund och tyst minut i kyrkan, delvis insprängd i ett berg i parken. För besökare var det mesta som vilken annan försommarmåndag som helst. Men många kände naturligtvis till att en kvinnlig djurskötare på söndagen dödades av parkens vargar.

Carolina Stolt och Mattias Svärd hade planerat sitt besök sedan länge.

– Det är klart att vi har funderat på orsaken. Kanske var det en sjuk varg, men vi vet inte, säger Carolina Stolt.

Annons
X

Djurskötaren var ensam då olyckan inträffade och någon kameraövervakning finns inte i hägnet där kvinnan dog. Händelsen utreds nu medicinskt samt genom polisens tekniska undersökning. I går kunde ingen förklara hur attacken gått till.

Hans-Ove Larsson, tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning, menar att det kan ha spelat in att djurskötaren var kvinna. Varggruppen hon besökte består av åtta hannar, vilket inte är en naturlig formation. Under normala omständigheter finns oftare en alfahanne och en alfahona samt deras ungar i olika åldrar.

– Åtta hanvargar ska normalt inte leva ihop. Det blir en slags rangordning, som i ett ungdomsgäng.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vargar kan skilja på kön hos människor. Att djurskötaren gick in som ensam kvinna kan betyda många saker för djuren, tror Hans-Olov Larsson.

  – Något kan ha satt igång vargarna, sedan kan det eskalera snabbt. Man kan fundera över om hon exempelvis hade mens. Eller om hon snubblade? Det kan de reagera på.

  Oavsett vad är Hans-Olov Larsson övertygad om att det inte handlade om jakt eller hunger.

  – Det här är en social historia. Något störde vargarnas sociala hierarki, även om det är omöjligt att säga vad.

  Mats Höggren, zoologisk chef vid Kolmårdens djurpark, menar att det erfarenhetsmässigt fungerat bäst med bara hanar:

  – Här har det i 30 år varit snarare varit regel än undantag att flockarna med socialiserade vargar varit hanar, säger han.

  En studie från Norsk institut for naturforskning (NINA) bekräftar dock Hans-Olov Larssons teori om att könet kan ha spelat roll. Studien, som gjordes 2002 och undersökte vargattacker på människor under de senaste århundradena, kom bland annat fram till att de flesta attacker skett mot barn. I de fall friska vargar angripit vuxna har offren nästan enbart varit kvinnor.

  Det tyder enligt forskarna på att vargarna varit selektiva i sina angrepp, och gett sig på dem som ansetts svagast och lättaste byten.

  Camilla Swahn besökte Kolmårdens djurpark 2010 då hon blev angripen av en varg:

  – Den började dra i mina kläder och bet i min arm. Jag blev jättechockad, det blev vi alla. Skötaren också, säger hon och berättar att hon efter angreppet var sjukskriven i ett par veckors tid.

  – Jag blev verkligen livrädd. Jag vill inte tänka på vad som hade kunnat hända.

  Enligt flera vargexperter finns få exempel på vargattacker med dödlig utgång. En inträffade i en forskningspark i Minnesota i USA för några år sedan. Också då var offret en kvinna som gick in i hägnet ensam.

  I Sverige finns åtta djurparker med varg. I fyra av dem arbetar djurskötarna ibland ensamma, vilket alltså var fallet i Kolmården. Ingen av övriga parker kommer att förändra rutinerna kring ensamarbete med anledning av söndagens dödsolycka.

  –Vi betraktar inte våra vargar som särskilt mycket farligare än hästar, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens ark.

  I Kolmården hade kvinnan kontakt med kollegerna via en kommunikationsradio. Det var när den tystnade arbetskamraterna gick för att söka upp henne.

  En rundringning som SvD gjort visar att fyra av åtta parker – dock inte exakt samma som har ensamarbete –saknar rutiner för hur de ska agera om en varg går till angrepp.

  På Nordens ark finns en plan, där personalen instruerats att skjuta djuren i en händelse av en attack.

  –Det handlar inte om bedövningspilar, som kan göra mer skada än nytta, utan om studsare och hagelgevär, säger Christer Larsson.

  Lycksele djurpark och Järvzoo saknar däremot rutiner.

  – Det är för långt från verkligheten, vi har inte tänkt i de banorna, säger Olle Larsson, vd för Järvzoo.

  Arbetsmiljöverket var i går på Kolmårdens djurpark för att träffa ledningen och informera sig om läget. Verket utgår från att Kolmården bedömt ensamarbetet som säkert.

  –Man gör alltid en bedömning utifrån kompetens, där arbetsgivaren är ansvarig för att arbetsmiljön är säker, säger inspektör Peter Carleborn men vill inte uttala sig om det specifika fallet.

  Kolmårdens ledning höll på måndagen pressträff om det inträffade. Det ska inte ha funnits några tecken på att vargflocken var ur balans. Ensamarbetet har upphört, men det finns i nuläget inga planer på att avliva vargarna i hägnet.

  Mer om vargattacken på Kolmården:

  ”Vi har fött upp tama vargar i 30 år” svd.se Här skedde attacken svd.se

  Filip Norman

  Annons
  Annons
  X

  Vargarna på Kolmården lever i ett hägn som inte de vanliga besökarna har möjlighet att komma nära.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 3
  Foto: SVENSKA GRAFIKBYRÅN Bild 2 av 3

  I hägnet där djurskötaren förolyckades finns åtta vargar. I går eftermiddag var vargarna nyfikna och varken rädda för bilar eller fotografer. Men det tog en stund innan de kom fram och visade sig.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X