Annons

Kvinnlig aktivist kan avrättas i Saudiarabien

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har stort inflytande över hur landet styrs. Arkivbild.
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har stort inflytande över hur landet styrs. Arkivbild. Foto: Alastair Grant/AP/TT

Fem människorättsaktivister i Saudiarabien står inför att dömas till döden, trots att deras protester har varit fredliga, enligt Human Rights Watch. En av dem riskerar att bli den första kvinnliga aktivisten som avrättas i landet – där utrymmet för kritiska röster krymper.

Under strecket
TT
Publicerad

Israa al-Ghomgham greps av regimen i december 2015 och är en välkänd kritiker av diskrimineringen av shiamuslimer i Saudiarabien, där majoriteten av befolkningen är sunnimuslimer. Hon har hållits fängslad sedan dess och har nu ställts inför en terrordomstol – anklagad för uppvigling till protester och för att ha hjälpt demonstranter.

Trots att Saudiarabien, en absolut monarki där protester är förbjudna, är inne i en period av ekonomisk och social modernisering, löper politiska aktivister fortfarande hög risk att utsättas för repressalier från statsmakten. Särskilt kvinnors situation är en ständig källa till internationell kritik.

Annons
Annons
Annons