Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Mode

Kvinnan som vägrade svart på Golden Globe: ”Hollywood hycklar”

Det var en svartklädd skara stjärnor som tog plats framför scenen på hotellet Beverly Hilton i Los Angeles, men tre gäster stod ut. Här är anledningen till att de vägrade svart.

När Golden Globe drog igång i Los Angeles natten till måndagen valde nästan alla gäster att klä sig i svart för att stötta uppropet #TimesUp, som uppkom i kölvattnet av #MeToo. Bakom initiativet står många tunga namn. Bland andra Blake Lively, Natalie Portman samt Reese Witherspoon som öppet gått ut och stöttat kampanjen i sina sociala medier.

Annons
X

Galan kom på många sätt att handla om sexuella trakasserier och nästan varje tal berörde rörelsen, men en central figur i rörelsen är inte nöjd med initiativet.
– Jag har inte tid för Hollywoods falskhet, säger Rose McGowan, som var en av de första skådespelerskorna att tala ut om sina upplevelser av sexuella övergrepp då hon anklagade Harvey Weinstein för att ha våldtagit henne. Dessutom ska han ha försökt erbjuda henne en stor summa pengar med hopp om att hon skulle hålla tyst om händelsen.

I en rad upprörda tweets anklagar hon de svartklädda Golden Globe-gästerna för hyckleri.
– Inte en enda av de tjusiga människorna som bar svart för att hedra de våldtäkter vi utsatts för skulle ha lyft ett finger för oss om det varit annorlunda, skriver hon.

Tre kvinnor på galan valde att trotsa klädkoden och dyka upp i färgglada designklänningar. Efter kritik har de förklarat varför de bestämde sig för att stå ut ur mängden, och var de står i debatten.

undefined

Meher Tatna, ordförande för den ofta kritiserade organisationen Hollywood Foreign Press Association, bar en klarröd, traditionell dräkt. Enligt en källa berodde hennes klädval på hennes indiska ursprung;
– Ordförande för Hollywood Foreign Press Association står bakom initiativet Time’s Up, men valde att bära den klänning hon valt ut tillsammans med sin mor. Enligt den indiska kulturen lämpar det sig att bära färgglatt när någonting ska firas, berättar källan för The Wrap.

undefined

Modellen och skådespelerskan Barbara Meier bar en klänning som förde tankarna till ett sagoland, men den var inte svart. På sin Instagram förklarar hon att hon står bakom kampanjen och på grund av det valde hon att bära sin klänning;
– Kampen för frihet inkluderar att vi ska få bära vad vi vill. Vi ska inte behöva klä oss i svart för att bli tagna på allvar. Jag tycker att min klänning symboliserar frihet; den skiner och glittrar, precis som vi kvinnor.

undefined

Skådespelerskan Blanca Blanco gick rakt emot klädkoderna och bar, likt Meher Tatna, en eldigt röd skapelse. Till Fox News förklarade hon varför:
– Jag älskar rött. Att jag bär den här klänningen betyder inte att jag är emot rörelsen. Jag står sida vid sida med de modiga skådespelare som bryter mönstret av sexuella trakasserier och förtryck genom att uttrycka sin ståndpunkt med val av kläder och handling. Jag ser fram emot var rörelsen kommer att leda till.
Hon avslutar med att nämna kritiken hon har mött;
– Det gör mig ledsen att många blir upprörda över min klänning, men så får det vara. Skambeläggande är en del av problemet, säger hon.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen