Annons
Krönika

Annika Borg:Kvinnan – våra dagars frälsare?

Under strecket
Publicerad

Mansrollen är under lupp världen över. I en annons för ett känt klockmärke i ett internationellt näringslivsmagasin bakar en man småkakor med sin son. Båda är lite mjöliga i ansiktet och de skrattar när de trycker ut degen på plåten. ”Skapa dina egna traditioner”, lyder budskapet. Och ska man tro författaren och forskaren John Gerzema och Pulitzerprisvinnaren Michael D’Antonio är uppgörelsen med den traditionella manligheten inte enbart eftersträvansvärd utan rent av nödvändig för mänsklighetens fortlevnad. I deras nyutkomna bok
The Athena Doctrine redovisar de en undersökning om synen på manligt och kvinnligt ledarskap. Gerzema och D’Antonio har tillfrågat 64000 personer i 13 länder och resultatet är glasklart: framtiden tillhör kvinnorna – och män som tänker som kvinnor gör.

Unga män har tröttnat på manliga värden och beteenden som kontroll, styrka, plikt och risktagande. För att inte tala om aggressivitet. Från Peru till Indien och Kina är människor övertygade om att de kvinnliga normerna som transparens, sårbarhet, empati, tålamod och konsensus är räddningen för världen. Män har också fått nog av att ges skulden för allt från finanskris till krig och menar att orsaken till globala orättvisor är den machonorm som varit förhärskande alldeles för länge.

Annons
Annons
Annons