Annons

Kvinna fick böter då hon inte vågade vittna mot maken

Hon misshandlades under flera år av sin man. Sedan dömde rättsväsendet henne till tusentals kronor i böter för att hon inte orkade möta sin förövare i rättegångssalen.

Under strecket
Publicerad

Mannen hotade och misshandlade sin fru upprepade gånger. Tingsrätten ansåg honom skyldig, men mannen överklagade domen till hovrätten.
Där har rättegången ännu inte avslutats. Orsaken är att kvinnan inte längre orkar vittna. Hon avsade sig det utdömda skadeståndet och lämnade in läkarintyg och utlåtande från en legitimerad psykolog som styrkte att hennes psykiska hälsa var för svag för att hon skulle klara av att möta mannen i rätten ytterligare en gång.

Mannens försvarsadvokat tyckte att bandupptagningar från rättegången i tingsrätten räckte som underlag, men den dömde mannen själv krävde att hon skulle svara på advokatens frågor i rättssalen.
– Det här är olyckligt. Kvinnan vill inte komma och det har jag full förståelse för, men samtidigt har mannen också rätt till en rättvis rättegång, säger Ebba Sverne Avrill, handläggare hos Riksåklagaren.

Annons
Annons
Annons