Annons
X
Annons
X

Kvinna avrättad i Texas

Den amerikanska delstaten Texas avrättade på onsdagen en svart kvinna.

Av TT

Hon blev därmed den elfte kvinnan som avrättats i USA sedan dödsstraffet återinfördes 1976.

Francis Elaine Newton, som länge vidhållit att hon är oskyldig, dömdes till döden 1988 för att ha mördat sin man, sjuårige son och 21 månader gamla dotter för att få ut 100 000 dollar på en livförsäkring.

Hennes fall har fått stöd av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW), Amnesty och juristorganisationen American Bar Association.

Annons
X

De som stödjer Newton, som inte hade en droppe blod på sina kläder trots att hennes familj sköts på nära håll, säger att hon aldrig skulle ha dömts om juryn fått ta del av all bevisning.

Kvinnan tvingades förlita sig på en advokat som utsetts av delstaten. Advokaten hörde inte ett enda vittne under förberedelserna för hennes rättegång. Han avstängdes senare från att ha hand om dödsstraffsmål på grund av inkompetens.

I ett brev till guvernören i Texas har ordföranden i American Bar Association begärt att avrättningen skjuts upp eftersom ny bevisning kommit fram.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Newton dömdes också med hjälp av teknisk bevisning som granskades av ett tvivelaktigt laboratorium i Houston, Texas. Laboratoriet har senare avslöjats med att framställa och förfalska bevis.

  Den 40-åriga tidigare revisorn blev den elfte kvinnan som avrättas och den tredje i Texas sedan dödsstraffet återinfördes 1976. Sedan 1903 har 49 kvinnor avrättats i USA.

  Huntsville TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X