Annons
X
Annons
X

Kvicksilvret i lampor går rätt ut naturen

SVD GRANSKAR Lågenergilampor med kvicksilver presenterades som en miljövinst. Men det finns stora brister i återvinningen. SvD kan nu berätta att 200000 lågenergilampor varje år felaktigt slängs i glasreturen. Därifrån sprids miljögiftet vidare ut i våra marker.

(uppdaterad)
[object Object]
På Svensk glasåtervinning i Askersund får de anställda hantera de giftiga lampresterna. ”Produkten har vuxit enormt fort på senare tid och vi är inte riktigt hundra på vad det innebär att få in kvicksilvret här, säger Frank Tholfsson, vd på Svensk glasåtervinning. Foto: LARS PEHRSON

ASKERSUND Innehållet från landets alla glasigloos vräks upp framför Eje Andersson och Jarko Korkko på Svensk glasåtervinnings anläggning i Askersund i Närke. Med flinka händer plockar de bort så mycket skrot de hinner från det snabbt rullande bandet.

–Folk slänger det mesta, vi får in en hel del lågenergilampor, hojtar Eje Andersson genom bruset och pekar mot en hylla där halv- och heltrasiga lampor blandas med vittjade plånböcker och en ouppackad barbiedocka.

Har du tänkt på att du kan få i dig farliga ämnen från lamporna?

Annons
X

–Nej, inte direkt, säger Eje Andersson som jobbat på återvinningen sedan 1995.

Sverige införde 2009 ett totalförbud mot kvicksilver men lågenergilampor undantogs. Att andas in det metalliska kvicksilver som finns i lamporna kan i värsta fall ge skador på hjärna och njurar. Sömnbesvär, irritation och personlighetsförändringar är några exempel på vad det kan resultera i vid långvarig exponering.

– Man ska vara ohyggligt försiktig med kvicksilver och absolut inte andas in det, säger Jörn Nielsen, överläkare på sektionen för arbets- och miljömedicin på Lunds universitet.

Sektionen har gjort fallstudier på företag som arbetar med återvinning av bland annat lysrör. Flera av de undersökta personerna närmade sig förgiftning.

–De här riskerna borde tas upp och analyseras. Rutinerna är väldigt olika runt om i landet, säger Jörn Nielsen.

För oss här är det ett arbetsmiljöproblem men kvicksilvret läcker även ut i naturen på väg till vår anläggning.
Frank Tholfsson, vd på Svensk glasåtervinning

Veckan efter att SvD har besökt Svensk glasåtervinning, SGÅ, gör de för första gången på flera år en plockanalys för att se hur många lampor de får in. Den statistiskt säkerställda undersökningen visar att vi svenskar under ett år slänger runt en miljon lampor i glasåtervinningen. Av dessa är 200000 lågenergilampor.

Vilka faror det innebär för de anställda är man inte klar över men en riskanalys är på gång.

–Produkten har vuxit enormt fort på senare tid och vi är inte riktigt hundra på vad det innebär att få in kvicksilver här. Vi vet att det inte är bra men vi vet inte om vi måste sluta in hela anläggningen eller vad vi ska ha för skyddsutrustning, säger Ulf Hellström, produktionschef på SGÅ.

I Sverige finns ett så kallat producentansvar för elavfall, där även lampor ingår. Tillverkarna har organiserat sig i sammanslutningen El-kretsen som har ansvar för att alla lampor återvinns på ett säkert sätt. Känner då de ansvariga till att de farliga lamporna hamnar fel?

Ja, det gör de definitivt. Redan i mars förra året träffades El-kretsen, SGÅ och och ytterligare några andra parter såsom Belysningsbranschen för att diskutera problem inom återvinning. SvD har tagit del av mötesanteckningarna där det står att SGÅ pekar på ett ”större problem under uppsegling, nämligen lågenergilampor med innehåll av kvicksilver” och att ”enighet om allvaret i situationen rådde”.

Trots det hände enligt SGÅ:s vd Frank Tholfsson ingenting.

–De har inte vidtagit de åtgärder som krävs, vi får fortfarande in farligt avfall i vårt glas. I dag finns inget lämpligt insamlingssystem.

Enligt honom tog SGÅ upp sina farhågor redan när utfasningen av glödlampan påbörjades.

–För oss här är det ett arbetsmiljöproblem men kvicksilvret läcker även ut i naturen på väg till vår anläggning.

Förutom att de uttjänta lamporna försvårar återvinningsprocessen av glaset så läcker kvicksilver ut i luften under hanteringen. Kvicksilver som sedan sprids i naturen och kan omvandlas till metylkvicksilver som bland annat kan ge fosterskador om man äter för mycket av vissa fisksorter.

–Det är lite anmärkningvärt att man har kvicksilver i lampor. Vi har klassat kvicksilver som ett väldigt, väldigt farligt gift i dag och det kvicksilver som var i termometrarna har man ju samlat in och slutförvarat, säger Ulf Skyllberg, professor i markkemi vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Argumentet för EU:s förbud mot glödlampor var att energisnålare lampor skulle ge stora miljövinster. Men priset för miljövinsterna har ifrågasatts från flera håll.

–Den miljönytta man talar om här är egentligen en politisk nytta. I det perspektivet blir den miljövinst man talar om snarare ett uttryck för en symbolisk klimatpolitik som varken gagnar vår miljö eller människors hälsa, säger Minna Gillberg, miljöexpert och tidigare rådgivare åt Margot Wallström under hennes tid som EU:s miljökommissionär.

Hon ifrågasätter den stora miljövinsten i utfasningen av glödlampor om inte systemet för att hindra kvicksilvret från att spridas i naturen fungerar.

–Det är farligt hur oansvarigt det här har skötts. Det finns inget systematiskt återvinningssystem och ingen insamlingsstatistik. Först ägnar man årtionden åt att rensa Sverige på kvicksilver, sedan sprider man ut det igen helt okontrollerat. Det är fullständigt absurt.

LÄS MER:
Tidslinje över glödlampan i tiden

QUIZ:
Vad kan du om kvicksilver?

GUIDE:
Så återvinner du rätt

Vad kan du om kvicksilver? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

På Svensk glasåtervinning i Askersund får de anställda hantera de giftiga lampresterna. ”Produkten har vuxit enormt fort på senare tid och vi är inte riktigt hundra på vad det innebär att få in kvicksilvret här, säger Frank Tholfsson, vd på Svensk glasåtervinning.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 2
Foto: LARS PEHRSON Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X