Kvartersmode

LOKALT Medvetna konsumenter nöjer sig inte bara med närodlad mat. Det lokala modet är på frammarsch och med trenden följer en tempoväxling samt en möjlighet för anrika klädfabriker att vakna till liv.

Under strecket
Publicerad
Annons

Parallellt med att 2000-talets första årtionde präglades av snabbmode, långa transporter och garderobsfetma ökade medvetenheten om varifrån maten kommer. Småskaligt, närodlat och ekologiskt blev ord på var svensks läppar. Nu är modet på väg att genomgå samma transformering och för många modeskapare fungerar livsmedelsindustrin som förebild.

För sju år sedan öppnade den trendiga restaurangen Freemans i New York. Närodlade råvaror var inriktningen, men modebranschen drogs snabbt till krogen som fick rykte om sig att vara ett tillhåll för stadens stilscen. Freemans grundare Taavo Somer nätverkade med sina gäster och insåg att det fanns en möjlighet att starta ett klädmärke som präglades av samma filosofi som maten han serverade. Idag har han startat flera klädbutiker där alla plagg har sytts inom en radie av 15 kilometer från restaurangen. Enda undantaget är jeansen som tillverkas i Kalifornien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons