Kvantdatorer – mer än ettor och nollor

Om mindre än tio år kan vi ha en ny typ av datorer som blir enormt mycket mer kraftfulla än dagens. Det hävdar brittiska forskare sedan de utvecklat ett chip som öppnar en ny väg mot kvantdatorer. Men utmaningarna är enorma och andra forskare varnar för att det snarare tar 30 år till, om det nu alls blir verklighet.

Publicerad
KTH, som i september presenterade en ny superdator som kommer att bli den mest kraftfulla i Norden, är ett av universiteten som forskar om kvantdatorer. I maj i år visade professor Michelle Simmons på centrum för kvantdatorteknik vid University of South Wales i Australien upp en kvanttransistor som kan bli en hörnsten i kommande kvantdatorer. Transistorn är endast sju atomer bred. En kvantdator kan få enormt mycket större beräkningskapacitet än traditionella datorer och därmed ha stor betydelse för bland annat läkemedelsforskning.
Nobelpristagaren Richard Feynman talade om kvantsystem redan på tidigt 1980-tal.

KTH, som i september presenterade en ny superdator som kommer att bli den mest kraftfulla i Norden, är ett av universiteten som forskar om kvantdatorer. I maj i år visade professor Michelle Simmons på centrum för kvantdatorteknik vid University of South Wales i Australien upp en kvanttransistor som kan bli en hörnsten i kommande kvantdatorer. Transistorn är endast sju atomer bred. En kvantdator kan få enormt mycket större beräkningskapacitet än traditionella datorer och därmed ha stor betydelse för bland annat läkemedelsforskning. Nobelpristagaren Richard Feynman talade om kvantsystem redan på tidigt 1980-tal.

Foto: GUNNAR LUNDMARK, TORSTEN BLACKWOOD/AFP, SCANPIX
Annons

Det finns en del forskningsområden som fascinerar mer än andra. Kvantdatorer kan utan tvekan räknas in i den gruppen.

Det är en helt ny typ av datorer som i ett slag skulle förändra förutsättningarna för vad vi kan göra på viktiga områden. Kvantdatorerna ger helt enkelt löften om en enorm datakraft som man kan använda för att lösa problem som det inte på rimlig tid går att hantera med de vanliga datorer vi använt oss av de senaste 60 åren. Löftena blir ännu mer lockande eftersom våra traditionella metoder att bygga upp datachipen börjar gå mot sin gräns där det inte går att krympa kretsarna ytterligare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons