X
Annons
X

Kvalitetsregister hotar patientens integritet

Den personliga integriteten och den goda konsultationen med patienten i fokus behöver försvaras. Storebror står och knackar på dörren, snart på en vårdcentral eller ett sjukhus nära dig om vi inte öppnar ögonen. Det skriver 29 distriktsläkare runt om i Sverige.

Har du varit patient på senaste tiden? Lyssnade läkaren på dig? Blev du erbjuden hjälp med det du faktiskt sökte för? I framtiden blir du istället tillfrågad om dina alkoholvanor när du söker för en stukad fot, för om din läkare registrerar det i ett nationellt register får vårdcentralen mer pengar. Du förväntas logga in på Mina Vårdkontakter regelbundet för att själv registrera när du motionerat eller haft huvudvärk. Dina uppgifter kan användas för forskningprojekt du inte ens vet om att du deltar i, och data från de 84 nationella registren kan köras mot varandra eller mot DNA/biobanksregister.

Utredningen ”Översyn av de nationella kvalitetsregistren – Guldgruvan i hälso- och sjukvården” ligger just nu hos Socialdepartementet. Den hyllar registerhållningen och föreslår en systematisk registrering av integritetskänsliga uppgifter om enskilda individer. Webbadress:
http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/14/90/77/3637a603.pdf

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X