Kvaliteten sitter inte i anställningsformen

NYHETSVÄRDERING Nej, Arne Ruth, det pågår inte någon avlövning i det tysta av kvaliteten på SvD:s omvärldsbevakning. Helt öppet sker istället en tydlig satsning på mer fördjupande kvalitetsjournalistik på utrikesområdet – en satsning som läsarna ser och välkomnar.

Under strecket
Annons

Arne Ruth konstaterar i sin debattartikel (SvD 20/4) att villkoren för rapporteringen från Sveriges omvärld förändras. Det har han rätt i. Utbudet av globala digitala medier, en snabbare kommunikation och nya former av läsarmedverkan och hyperlokal medial närvaro har skapat förutsättningar för en snabbare, mer flexibel och mer relevant omvärldsbevakning. Smartare, modernare – och bättre för läsarna.

Problemet är att Ruth inte vill se några som helst förändringar. Han tycks istället vilja drömma sig tillbaka till en tid då ”legendariska” utrikeskorrespondenter satt som fast stationerade grindvakter i ett fåtal storstäder och valde ut det som var relevant för läsarna på hemmaplan att ta del av. Det är ett nostalgiserande av utrikesrapporteringen som har väldigt lite att göra med det som är debattens kärnfråga, nämligen redaktionell kvalitet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons