Annons

”Kvaliteten för låg – rädda den högre utbildningen”

Artikelförfattaren Naod Habtemichael, Centerstudenter.
Artikelförfattaren Naod Habtemichael, Centerstudenter. Foto: Oskar Qvarfort

Allt för länge har kvaliteten på den högre utbildningen urholkats medan antalet studieplatser utökats. Det är på tiden att vi ger landets högskolor och universitet rätt förutsättningar för att vända utvecklingen, skriver Naod Habtemichael, Centerstudenter.

Under strecket
Publicerad

I förra veckan fick tusentals blivande studenter besked om sitt slutgiltiga antagningsbesked. För en hel del innebär det att de kommer ett steg närmare sitt drömyrke, och för en del innebär en stilla släckande törst efter kunskap, bildning och självförverkligande. Men trots att fler än någonsin utbildar sig vid svenska universitet och högskolor brister kvaliteten på många utbildningar.

Den främsta anledningen till att värdet av en högre utbildning devalverats är för att det har skett en betydande utbyggnad av antalet utbildningsplatser. En utbyggnad som lett till att kvaliteten sakta men säkert har urholkats. Det är något som har pågått oavsett färg på regering och som har kombinerats med ett ersättningssystem som uppmuntrar till kvantitet, sett till antal studenter, snarare än kvalitet på undervisningen, som antal undervisningstimmar. Ersättningarna till lärosäten för respektive utbildning är alldeles för låg per studerande jämfört med vilken hög lägstanivå som förväntas av utbildningen.

Annons
Annons
Annons