Annons

Ökning av poliskrockar: ”Kör över sin förmåga”

En polisbil bärgas efter krock med personbild i Malmö 2013. Ingen person ska enligt polisen ha skadats. Polisens kostnader för kvaddade bilar har ökat med 40 procent på fem år.
En polisbil bärgas efter krock med personbild i Malmö 2013. Ingen person ska enligt polisen ha skadats. Polisens kostnader för kvaddade bilar har ökat med 40 procent på fem år. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisens kostnader för kvaddade bilar ligger på rekordnivåer och har ökat med 40 procent på fem år. Enligt polisen är en orsak till detta att grövre brottslighet till bidrar till fler skador vid polisjakter och prejningar. Polisen kritiseras samtidigt för att de svarta lådor som ska få ner olyckorna dröjer flera år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Redan 2012 gick polisen ut med att bilarna skulle få svarta lådor som på ett systematiskt sätt registrerar olyckor inom kort. Det har fortfarande inte skett.

Foto: Johan Nilsson/TT

Plåtskador i polisgarage, biljakter och krascher. Varje dag sker i snitt ett tiotal incidenter med polisbilar, varav en kollision eller singelolycka. Polisbilarna är försäkrade via staten och ansvariga myndigheten Kammarkollegiet har på SvD:s begäran tagit fram den senaste statistiken.

Siffrorna visar att kostnaderna för skador på polisbilar ökat kraftigt på fem år. År 2010 låg de på 43,5 miljoner kronor. Förra året hamnade notan på 59,3 miljoner, en ökning på närmare 40 procent och i nivå med året innan. När det gäller antalet incidenter ligger ökningen på åtta procent.

Annons
Annons
Annons