X
Annons
X
Recension

Utanmyr Kusligt nära Knutbykänsla

Långt upp i Norrland ligger Utanmyr, en isolerad klunga hus mitt ute i skogen. Sex människor i ett kollektiv som i bästa 70-talsanda har dragit sig undan den kapitalistiska omvärlden. Platsen är bara en liten prick på kartan. Men för Johanna, som en sommar ansluter sig till gruppen, är det snart inte bara världens centrum utan hela hennes universum. Kollektivets sätt att se och tolka verkligheten blir snabbt och orubbligt hennes. Att vistelsen avslutas med en mänsklig och moralisk katastrof gör ingenting för att rucka på detta.

Med två romaner för unga människor bakom sig debuterar Sofia Nordin nu som vuxenförfattare. I båda hennes tidigare berättelser spelar skogen en viktig roll. Det gör den även i Utanmyr, både som tillflyktsort och hot.
Skogen skänker kraft, men den gömmer också faror. När den storögt naiva Johanna anländer till kollektivet bär det redan på en hemlighet, som hon dock långsamt nystar upp. När hon så förstår vad det är de döljer är det "egentligen inte så farligt, det de slöt sig kring, inte i jämförelse". Inte i jämförelse - med dessa tre små ord antyder Sofia Nordin liksom i förbifarten att något fruktansvärt väntar. Romanen igenom håller hon ett dämpat och återhållet tonläge, vilket bara förstärker det dramatiska i berättelsen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X