Kusligt i Paris

Snart är det Halloween, men glöm pumpor och häxor. Den kusligaste platsen är katakomberna i Paris. Under Paris gator finns ett nätverk av underjordiska tunnlar där mer än sex miljoner döda parisare vilar. Följ med på en resa in bland spöken och andar.

Under strecket
Publicerad
Paris katakomber.

Paris katakomber.

Foto: MICHEL EULER
Annons

Det är mörkt, fuktigt och kusligt i tunnlarna. Som ingången till Hades underjorden. I skenet från lamporna som är fastsatta i stenväggarna dansar skuggorna i taket i groteska former. Vi befinner oss 20 meter under Paris gator och nöjeskvarter, någonstans i det nätverk av 30 mil tunnlar och gångar som utgör Paris katakomber. Avlägsna viskningar hörs studsa mellan väggarna. Plötsligt är vi framme. ”Arrête, c'est ici l'empire de la mort” står det över porten som leder in till benkammaren. En iskall kåre går längs med ryggraden. ”Stopp, det här är dödens rike”. Någon i turistgruppen framför oss fnissar. Nervöst. Medvetet sänker vi rösterna för att inte störa de döda.

– Det är läskigt men jättehäftigt. Mycket bättre än jag trodde. Det är klart jag måste ha bilder härifrån, säger 19-åriga Caroline Browé som pluggar franska i Paris och fotograferar dödskallarna med mobilkameran.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons