Annons

Torbjörn Elensky:Kuslig inblick i extremismens dystra drömmar

NIHILISM I romanen ”De släckta metropolerna” från 1937 ville den svenske nazisten Rütger Essén punktera samtidens ”illusioner”, varav demokratin och jämlikheten ansågs vara de värsta. Lärdomsfientligheten och kulten av enkelhet ekar av ännu gångbara utopier.

Uppdaterad
Publicerad

Rütger Essén, född i Nyköping 1890, var diplomat, politiker och debattör. Aktiv och respekterad. Den ryska revolutionen följde han som representant för Röda korset. I början av 20-talet var han chargé d’affaires i Tokyo. Han medverkade regelbundet i BLM, översatte Panaït Istratis uppgörelse med Sovjetkommunismen och Maurice Hindus ”Rött bröd”. Han var, jämte Fredrik Böök, Sveriges mest kände intellektuelle nazist.

Före och under andra världskriget är han stark, framgångsrik, han tillhör eliten och kan ta ut svängarna. Efter det tyska nederlaget fortsätter han att framhärda, men hans skrifter genomsyras av rättshaverism. Socialdemokratin kallar han ”en korrumperad kommunism”. Han gnäller, liksom revisionister och Förintelseförnekare än i dag, över att ”sanningen” inte får komma fram – och den ”sanningen” är densamma som i dag: Förintelsen är en myt, Nürnbergprocessen var ”en judisk hämndeakt” med köpta vittnen och det var judarna som förklarade Tyskland krig redan 1933.

Annons
Annons
Annons
Annons