Annons
X
Annons
X

Kurt Ove hittade monsterfisken Sillkungen

Kurt Ove Eriksson, 73, gick ner till sjöboden vid Bovallstrand för att få lite jobb gjort.

Men hittade istället ett exemplar av den sällsynta jättefisken sillkungen.

– Först trodde jag det var en stor plastbit i vattnet, men sedan såg jag ett öga.

Foto: HAVETS HUS

Kurt Ove Eriksson, i dag pensionerad byggnadsingenjör, bor tillsammans med sin fru i Bovallstrand på västkusten, ungefär fyra mil från Lysekil.

I lördags gick Kurt Ove och vännerna ner till sjöboden vid badholmarna för att jobba vidare med reparationerna då han gjorde upptäckten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nere vid vattnet låg det något stort och flöt. Först trodde vi det var en stor plastbit. Men sedan såg vi ett öga. Jag gick ner och kollade lite närmare och såg att det var en oerhört märklig fisk, säger Kurt Ove Eriksson.

  Annons
  X

  Varelsen visade sig vara ett tre och en halvmeter långt exemplar av den oerhört sällsynta fisken sillkungen.

  Kurt Ove ringde direkt till Havets Hus i Lysekil som blev eld och lågor när de förstod vad som hade spolats i land.

  Sillkungen anses vara världens längsta benfisk och kan bli hela 11 meter lång. Senast en sillkung hittades i Sverige var för 131 år sedan. Fisken lever djupt nere i haven, ner till 1000 meter och tros leta sig upp till ytan först när de är döende.

  – Det är helt sanslöst. Jag har fortfarande lite svårt att tro det, det är otroligt, säger Roger Jansson, akvarietekniker vid Havets Hus, som direkt åkte och hämtade upp Sillkungen.

  – Den ser ut som något som hämtat från mytologin, med fenstrålar som en kungakrona på huvudet och en lång röd ryggfena. Den var i väldigt bra skick och måste ha avlidit nyligen, men tyvärr hade själva ”kungakronan” fallit av.

  Sillkungen befinner sig nu vid Havets Hus i Lysekil där fisken eventuellt ska avgjutas. Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm planerar även att konservera fisken – då upptäckten anses så sensationell.

  Storfiskaren själv tar all uppståndelse med ro.

  – Inte kunde jag ana att det var en sådan sällsynt gäst i våra hav. Jag har fiskat här i femtio år och aldrig sett något liknande, säger Kurt Ove Eriksson.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HAVETS HUS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X