Annons

Kursplanen för svenska står på läsandets sida

KULTURDEBATT Alla slags texter ska läsas kritiskt i skolan och lärarna ska ge eleverna verktyg för sådan läsning. Det skriver läraren och författaren Jan Ollars som svar på Magnus Perssons artikel om myten om den goda litteraturen. Magnus Persson replikerar att ordet ”kritisk” inte nämns i exemplen från Lgr11.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Man förväntar sig att en litteraturprofessor och kritiker ska kunna läsa. Förväntningarna kommer på skam vid läsningen av Magnus Perssons ”Blir du god lille vän?” (SvD 5/1) där Persson diskuterar föreställningar om att litteraturen i sig är ”god”. Myten om den goda litteraturen odlas framför allt i skolan och även den senaste kursplanen i svenska, Lgr11, odlar den – enligt Persson.

Han skriver: ”Det är nämligen slående att det inte i någon av de senaste femtio årens kursplaner i svenska, från Lgr62 och fra måt, sägs att litteraturen ska läsas kritiskt. Allt annat ska enligt kursplanerna läsas kritiskt: massmedierna, reklamen, propagandan. Men inte litteraturen. Min tes är att det just beror på att man tänker sig att litteraturen i sig är god och att man genom att läsa den blir en god människa.”

Annons
Annons
Annons