Kuriosakabinetten – samlarobjekt och bedrägeri

”I vissa museer kan man se rekonstruktioner av gamla museer, så kallade kuriosakabinett, där allt möjligt förvarades. Vad var ett kuriosakabinett för något? När existerade de?”

Under strecket
Publicerad
”I kuriosakabinetten kunde man finna allt från märkliga samlarobjekt till rena falserier”, skriver Dick Harrison.

”I kuriosakabinetten kunde man finna allt från märkliga samlarobjekt till rena falserier”, skriver Dick Harrison.

Foto: Bra Böckers arkiv/IBL
Annons

Kuriosakabinettens storhetstid var 1600-talet och första hälften av 1700-talet, då många förmögna familjer i Europa lät inreda speciella rum med allt möjligt exotiskt och märkligt. Ambitionen var hög: man ville visa upp så mycket vetande som kunde erhållas om så många aspekter av naturen och samhället som möjligt. I kuriosakabinetten kunde man finna allt från märkliga samlarobjekt från fjärran Söderhavsöar och arktiska samhällen till misstolkade biologiska företeelser, såsom narvalständer som uppfattades som enhörningshorn, och rena falsarier.

Till de sistnämnda hörde kyskhetsbältena, en föremålstyp som nästan uteslutande är känd från kuriosakabinettens värld (och som jag faktiskt har bloggat om i SvD för många år sedan). Försäljarna av (de nyproducerade) bältena, och därpå samlarna – när de visade runt sin publik bland de föregivna dyrbarheterna – hävdade dock föremålen var medeltida och att de hade använts på riddarnas slott och borgar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons