”Kurdiska gerillan är inga hjältar i Syrien”

Rök stiger från Ras al-Ayn i norra Syrien efter attacker utförda av turkiska styrkor, tisdagen den 15 oktober.
Rök stiger från Ras al-Ayn i norra Syrien efter attacker utförda av turkiska styrkor, tisdagen den 15 oktober. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Den kurdiska väpnade gerillan SDF tillhör en lång lista med mycket tveksamma intressenter i landet. Det handlar om makter som vill något annat än det syriska folket vill. Det skriver Yasir Al-Sayed Issa, svensk med rötter i Syrien, och Syrienkännare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”De kurdiska styrkorna är skyldiga till omfattande krigsbrott”. Så skrev Amnesty International i en rapport som presenterades hösten 2015. Amnesty är långt ifrån den enda MR-organisationen som kritiserar de kurdiska styrkornas brott i norra Syrien. Assyriska riksförbundet i Sverige har också uppmärksammat Amnestys rapport och lyft fram exempel på etnisk rensning som bedrevs där. Human Rights Watch har uppmärksammat en annan del av YPG:s krigföring, nämligen rekryteringen av barnsoldater.

De kurdiska styrkornas allianser har också varit mycket tveksamma. Exempelvis när YPG (som numera heter SDF) allierade sig med Syriens främsta dödsmaskin, Assadregimen, och bidrog till den systematiska utsvältningen som civila utsattes för i Syriens näst största stad Aleppo åren 2012–2016.

Annons
Annons
Annons