Annons
X
Annons
X

Aktivister trängde in på TT:s nyhetsredaktion

Demonstranter trängde sig vid 17.20-tiden in på TT Nyhetsbyråns lokaler på Södermalm i Stockholm. De cirka 25 aktivisterna hade med sig informationsmaterial och uppgav sig företräda olika kurdiska föreningar.

Demonstranter har trängt sig in på TT Nyhetsbyråns lokaler på Södermalm i Stockholm. Polis är på platsen och förhandlar med de cirka 25 aktivisterna, som uppger sig företräda olika kurdiska föreningar. Situationen på platsen är lugn.

Demonstranter har trängt sig in på TT Nyhetsbyråns lokaler på Södermalm i Stockholm. Polis är på platsen och förhandlar med de cirka 25 aktivisterna, som uppger sig företräda olika kurdiska föreningar. Situationen på platsen är lugn. Foto: Henrik Montgomery/TT

Polis var under tisdagseftermiddagen på plats vid Nyhetsbyrån TT:s reception, där cirka 25 kurdiska aktivister gjort intrång. De uppgav att de företräda olika kurdiska föreningar.

– Vi gick inte dit för att ta över deras nyhetsredaktion, men vi vet att TT får spridning i många medier och ville lämna över informationsblad om vad som händer i Kurdistan, säger Cenan Karear som är ansvarig för internationella relationer på Kurdiska Demokratiska Samhällscenter i Stockholm.

Demonstranterna var på plats för att protestera mot, som de menar, otillräcklig nyhetsbevakning av det senaste halvårets intensifierade våld och säkerhetsoperationer i Turkiet. Vid 18-tiden arbetade polisen med att identifiera och avlägsna personerna.

Annons
X

– Självklart tycker vi att det är obehagligt att folk är här som inte har här att göra. Plus att när de kom in så var det lite oklart vad det handlade om, och då blev man lite skärrad, säger Lars Brandelius som är nyhetschef på TT.

Men både Lars Brandelius och Cenan Karear berättar för SvD att situationen på platsen var lugn.

– Vi samtalar dagligen med personer som har synpunkter på och vill bidra till vårt nyhetsarbete. Men det kan inte ske genom att man tränger sig in, säger TT:s inrikeschef Vicktor Olsson.

Men enligt Cenan Karear var det nödvändigt att göra så för att han menar att bevakningen av Kurdistan i svenska medier inte är tillräcklig.

– Bra utsikt där på TT. Man ser hela världen, men inte Kurdistan, säger han.

Behövde ni vara så många?

– Absolut. Det är en självklarhet för att visa hur viktigt vi tycker det är. Det är det minsta vi kan göra för att stötta kurder.

Demonstranterna säger sig ha uppvaktat en rad svenska redaktioner.

Kurdiska demonstranter ockuperade i december även riksdagen huvudentré.

Glashuset vid Slussen i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT

Annons
Annons
X

Demonstranter har trängt sig in på TT Nyhetsbyråns lokaler på Södermalm i Stockholm. Polis är på platsen och förhandlar med de cirka 25 aktivisterna, som uppger sig företräda olika kurdiska föreningar. Situationen på platsen är lugn.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 3

Glashuset vid Slussen i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 2 av 3
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X