Recension

Kurdistan. Landet som icke ärKurdernas självbild ett problem

DELAT FOLK Att kurderna ser sig som ett offer för förtryck är lätt att förstå. Ändå är det en problematisk självbild, enligt Ingmar Karlsson i nya boken ”Kurdistan. Landet som icke är”. Annika Ström Melin har läst en initierad och faktaspäckad bok som lär få mothugg.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Ingmar Karlsson nu utkommer med boken Kurdistan. Landet som icke är är han antagligen beredd på mothugg. Frågan om Kurdistans vara eller icke vara splittrar fortfarande länder och folk och förgiftar relationer mellan grupper, stater och män­ni­skor i vår del av världen. Det finns dessutom gott om testuggande grupperingar som anser sig sitta inne med den absoluta sanningen när det gäller kurdernas historia och framtid. Bland kurder i exil finns det också en otrevlig benägenhet att fördöma dem som inte anses ha den rätta inställningen.

Sånt avskräcker lyckligtvis inte diplomaten, författaren och hedersdoktorn Ingmar Karlsson. Han blandar faktaspäckade avsnitt om geografi, språk, historia och kurdiska myter med beskrivning av kurdernas situation i Turkiet, Iran, Irak, Syrien, Libanon och Kaukasus. Han utfärdar dessutom rena policyrekommendationer till både EU, Turkiet och kurdernas organisationer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons