Annons

Kurdernas långa strävan efter en egen stat

Nazdan, som flytt från al-Qamishli i Syrien, viftar med en kurdisk flagga under firandet av det kurdiska nyåret i Libanon förra året.
Nazdan, som flytt från al-Qamishli i Syrien, viftar med en kurdisk flagga under firandet av det kurdiska nyåret i Libanon förra året. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

De är världens största folk utan en egen stat. Den kurdiska drömmen om ett eget land går långt tillbaka och är en historia kantad av svek och brutna löften.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Inga vänner utom bergen. Så lyder ett gammalt ordspråk som sätter fingret på den ännu ouppfyllda drömmen om en egen stat som är vanlig hos många av världens över 30 miljoner kurder. Trots att det kurdiska folket i tusentals år har bott i ett område större än Sverige – Kurdistan – har de aldrig upplevt självständighet.

– Kurderna har förråtts och utnyttjats många gånger i historien. Det är därför man brukar säga att de inte har några vänner förutom bergen, säger Ingmar Karlsson, tidigare generalkonsul i Istanbul och författare till en bok om Kurdistan.

Annons
Annons
Annons