Kurder pressas vänta med Kirkuk

Det oljerika Kirkuk fick oväntat besök igår när USA:s utrikesminister Condoleezza Rice dök upp på ett lokalt möte i stadshuset. Besöket är ett led i en övertalnings- kampanj för att förmå Iraks kurdiska ledare att skjuta upp en folkomröstning om Kirkuks status. Tvisten om detta oljecentrum kan i värsta fall spränga den irakiska federationen.

Publicerad
Annons

Ur Kirkuks dammiga underjord har oljerikedomar pumpats upp sedan 1930-talet. Men staden med dess många fattiga och desperata är ingen vacker syn. Om Kirkuk, liksom det oljerika Basra i söder, haft en lyckosammare nutidshistoria bakom sig hade dessa städer i dag kunnat vara glänsande, hi-tech-präglade tillväxtekonomier, jämförbara med de små arabemiraten vid Persiska viken.

Men oljerikedomarna i det etniskt och religiöst blandade Kirkuk har varit stadens förbannelse. Rikedomarna ledde till att Saddam Hussein på sin tid tvångsförflyttade kurder och turkmener från Kirkuk och flyttade in araber i deras ställe, en etnisk rensning som skulle ge Baathregimen full kontroll över oljetillgångarna och krossa kurdernas strävanden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons