X
Annons
X

”Mycket på spel i striden vid Uppsala universitetet”

Ett kuppförsök – så beskriver professor Li Bennich-Björkman försöket att modellera Uppsala universitet efter mallar från näringslivet. På onsdag tar konsistoriet på universitetet beslut om det hett debatterade förslaget.

Carola Lemne är vd för Svenskt Näringsliv, men också ordförande för konsistoriet vid Uppsala universitet.
Carola Lemne är vd för Svenskt Näringsliv, men också ordförande för konsistoriet vid Uppsala universitet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När Uppsala universitets konsistorieordförande i september i år presenterar ett förslag om hur valet av rektor fortsättningsvis ska gå till vid universitetet blir det uppenbart. Ordföranden, Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, tänker försöka använda det förtroende hon fått att leda universitetets styrelse för att genomdriva en ordning där universitetet ska modelleras efter hur det ser ut i näringslivet. Rektor ska utses ungefär som en vd, den sittande styrelsen ska ha makten över processen, assisterad av en rekryteringsfirma. Lärarna och studenterna ska ha mycket begränsat inflytande. Deras makt var vingklippt redan vid det förra rektorsvalet, men det här är något helt annat.

Carola Lemne är vd för Svenskt Näringsliv, men också ordförande för konsistoriet vid Uppsala universitet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X