Kunskap ger extra krydda

Vad ska vi dricka till maten? En vanlig fråga, men det går lika bra att vända på steken. Välj vin först och skapa sedan middagen utifrån vinets smak.

Under strecket
Publicerad
Foto: JUREK HOLZER
Annons
Foto: JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER

GOTT TILLSAMMANS

Ska vi äta fisk eller kött? Eller kanske kyckling? Oftast väljer vi maträtt först och sedan vin. Men det går egentligen lika bra att göra tvärtom. Som exempel kan vi lyfta fram ett av mina gamla favoritviner. Vad är gott till detta vin?

Château Bonnet, 99:-, 2008, Entre-Deux-Mers, Frankrike, 4151, Vita Friska & Fruktiga, Torra som har 1 i sötma, 3 i fyllighet och 10 i fruktsyra enligt Systembolagets smakklockor.

Det som sticker ut mest är friskheten. Smakklocka för fruktsyran visar klockan 10. Syrligheten i vinet är alltså det som vi först bör ta hänsyn till när det gäller maten. Men vi ska också väga in hur smakrikt det är. Det gäller ju att vinet och maten är ungefär lika kraftfulla så att inte det ena tar över.

Eftersom fyllighetsklockan bara är fylld till tre får det inte bli en alltför kraftig rätt. Något i fisk- och skaldjursväg känns rätt. Men tillbaka till syran. För att dämpa den något i vinet kan vi se till att även maträtten har syra. Två syrliga saker smakar ju mindre syrligt tillsammans på grund av adaptationsfenomenet. Så några skivor citron blir inte fel.

Annons
Annons

Vill vi göra det enkelt för oss läggs fisk tillsammans med citronskivor, lite dill, finskuren schalottenlök, några halvkokta potatisskivor och lite olivolja på smörpapper, viker ihop till ett paket och bakar i ugnen eller på grillen. Och vips har vi en maträtt som passar perfekt till vår franska Château Bonnet.

Ett annat exempel belyser skillnaden mellan unga och mogna viner. Låt oss ta en röd Bordeaux. Just nu på Systembolaget finns unga viner från 2007, men också äldre lagrade Bordeauxviner från 1985. Det unga vinet har mycket smaker, och ofta både stor strävhet och vass syrlighet som sticker ut. När vinet lagras och mognar rundas dessa saker av.

Systembolagets klockor skulle förmodligen visa: Strävheten från ca 10 ner till 7 och fruktsyran från 9 till 6. Detta gör att helt olika maträtter passar bra. Till det första vinet vill man gärna servera något krämigt, som en grillad entrecôte med en smörig sås eller en gräddig potatisgratäng. Det krämiga dämpar strävheten och syran i vinet och gör upplevelsen rundare och mjukare. Har man däremot ett lagrat vin kan samma entrecôte vara aktuell, men i så fall bara med en lätt rödvinssky. Det krämiga behövs inte för vinet är redan runt och mjukt i sig själv genom lagringen.

Som vanligt gäller förstås att vin och smak inte är någon vetenskap. Tvärtom handlar det om högst personliga subjektiva upplevelser, och då är allt rätt. Det du tycker är gott – det är gott.

6 goda viner med nya årgångar

Annons
Annons

Allegrini

99:-, 2007, Valpolicella Superiore, Italien, 6010, Röda Kryddiga & Mustiga
Sval men mogen mörk bärighet, blåbär, torkade russin, kryddighet och rostade fat. Till kött, gärna med gräddiga tillbehör.

Château Courac

94:-, 2007, Côtes du Rhône, Frankrike, 28101, Röda Kryddiga & Mustiga
Sydfranskt vin på druvorna grenache, syrah, mourvèdre och counoise. Kryddigt och örtigt, med mörk skogsbärsfruktighet och fattoner.

Peter Lehmann The Barossa

119:-, 2007, Australien, 16381, Röda Fruktiga & Smakrika
Fyllig doft och smak med solmogen, mörk bärighet, rostade fattoner och lite fräsch syrlighet i avslutningen. Bra grillvin till smakrikt kött.

Simonsig

129:-, 2006, Stellenbosch, Sydafrika, 2016, Röda Fruktiga & Smakrika
Gott balanserat vin med mörk svartvinbärston och fat. Härligt solmoget söt i munnen men med god frisk syrlighet i avslutningen.

Briccotondo

75:-, 2008, Piemonte, Italien, 2773, Röda Fruktiga & Smakrika
Fruktigt vin på druvan barbera med kärnbärig lätt kryddig körsbärston, balanserad strävhet och lite söt fatton.

MontGras

89:-, 2008, Colchagua, Chile, 6516, Röda Fruktiga & Smakrika
Stor solmogen, mörk fruktighet men i sval stil. Gott matvin till grillat smakrikt kött med strävhet och chokladiga toner.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons