Annons
X
Annons
X

Kungligt varguttalande rör upp debatten

Kungen har fått kritik för att han i går förespråkade vargjakt i ett tv-inslag. Men riksdagsledamoten Karl Gustav Abramsson (s), tar kungen i försvar.
”Hans uppfattning delas av många. Jag tycker det var bra att han sade vad han tycker i frågan”.

Foto: ADAM IHSE, HASSE HOLMBERG

Det var i samband med en älgjakt i går som kung Carl Gustaf talade med en grupp journalister. Han sade att vargstammen nu är så pass stor att den riskerar att explodera och att den därför bör beskattas, alltså begränsas genom jakt.

Karl Gustav Abramsson, som kommer från Vilhelmina i Västerbotten, tycker själv att licensjakt på varg borde införas. Och att även kungen deltar i debatten tycker han inte är konstigt.

– Om han får uttala sig om klimatpåverkan och åtgärder på det området så borde han väl också få uttala sig i en fråga som är väldigt aktuell. Man kan ju se med egna ögon att vargstammen har blivit så stor att den utgör ett problem.

Annons
X

Men många menar ju att kungen ska hålla sig från känsliga politiska frågor.

– Jag ser inte detta som en politisk fråga. Kungen har sagt det här i egenskap av jägare och bygger det på initierad information som han har fått av andra jägare.

Vargen har länge varit utrotningshotad i Sverige, men stammen har vuxit sig starkare och i dag finns uppskattningsvis runt 200 individer i landet. Vargen är dock fortfarande fridlyst, även om vargar som attackerar hundar eller boskap får skjutas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur många vargar vi ska ha i Sverige är en känslig fråga. Många intressegrupper, bland annat Jägareförbundet, tycker att stammen är tillräckligt stor och vill därför införa jakt. Andra grupper tycker att vargstammen måste få växa sig ännu större.

  – Det är bedrövligt att kungen går ut med att han vill skjuta vargar när det finns så få, säger miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

  – Vargstammen kommer nog att vara avskaffad före kungahuset, tyvärr.

  Wetterstrand tycker dock inte att kungen överskridit sina befogenheter med sitt varguttalande.

  – Lite ska han väl få säga om vad han tycker, utan att få däng.

  Tina Ehn (mp), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, tillhör även hon skaran som är kritisk till kungens utspel.

  – Det är olyckligt att kungen sade som han gjorde. Vargstammen är genetiskt svag och vi vet inte hur den kommer klara sig framöver. Man får åtminstone avvakta innan man gör sådana uttalanden, säger hon.

  Världsnaturfonden (WWF), där kungen är ordförande i förtroenderådet, har i dag blivit kontaktad av många bekymrade medlemmar.

  – Det har inte tagits emot väl, och vi håller inte med om det han sagt. Det är ingen risk för någon explosion av vargstammen. I ett internationellt perspektiv har vi relativt få vargar i landet, säger Tom Arnbom på WWF till TT.

  Enligt grundlagen får kungen inte lägga sig i politiska frågor. Men Berit Andnor (s), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, är diplomatisk när hon ska kommentera kungens utspel.

  – Rent allmänt kan man säga att kungen bör undvika att uttala sig i frågor som är väldigt omstridda. Men i grund och botten är detta är en bedömningsfråga. Jag tycker att kungen själv får reflektera över vad han har sagt. Vi har ingen åsikt i just den här frågan.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ADAM IHSE, HASSE HOLMBERG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X