Annons
X
Annons
X

Kungligt porslin för folket

Från kakelugnar och vardagsserviser till kungliga nobelmiddagar och designsamarbeten. De flesta svenskar har en relation till porslinsfabrikanten från Rörstrands slott. I år fyller Rörstrand 290 år – och firar både folkligt och kungligt.

Mon Amie skapades av Marianne Westman 1952. Serien kompletterats och moderniserats i samband med Mariannes 80-årsdag 2008.
Mon Amie skapades av Marianne Westman 1952. Serien kompletterats och moderniserats i samband med Mariannes 80-årsdag 2008.

Under 1700-talet vällde det in kinesiskt porslin i Sverige. Omkring 20 miljoner pjäser importerades. Att det skulle finnas en lucka i marknaden känns ganska orimligt så här i efterhand. Ändå satte tyske Johan Wolff igång att experimentera med fajansbränning i och omkring Rörstrands slott. Leran hämtade han i Vasaparken och till slut var resultatet så pass bra att Swenske Porcellainsvärket bildades 1726. Som väntat gick det lite tungt i början, men skam den som ger sig. I mitten på 1800-talet hade Rörstrand faktiskt hunnit bli ett av Sveriges tio största företag och år 1900 kom det internationella genombrottet på världsutställningen i Paris.

Succén var ett faktum – men samtidigt fattades några olyckliga beslut. Rörstrand köpte Göteborgs porslinsfabrik och flyttade hela produktionen till västkusten, men där kunde man inte bränna äkta benporslin så såväl kvalitet som varumärke blev lidande. Ett tungt decennium senare slås Rörstrand ihop med Lidköpingsbaserade ALP och ytterligare en flytt äger rum, till det stora fabriksområdet precis vid Vänern. Och där vänder det igen. ALP kan benporslin och med Rörstrands varumärke på ALPs kvalitet gör Rörstrand comeback med besked.

Nu rullar en ny storhetsperiod i gång, där konstnärliga ledare i form av våra mest namnkunniga formgivare avlöser varandra, där våra mest älskade serviser skapas och där Rörstrand blir en del av det svenska folkhemmet. Få svenskar idag har helt lyckats undvika kontakt med Swedish Grace, Koka Blå, Spisa Ribb, Mon Amie, Picknick, Blå Eld eller någon av alla de andra serviserna som skapades under andra och tredje kvartalet av 1900-talet. Och precis när Rörstrand gjort sig berömda som ett av de folkligaste varumärkena av alla lanserar man Nobelservisen i samband med Nobels 90-årsfirande. Sedan dess äter såväl Kungen som svenska folket på Rörstrandsporslin varje år.

Annons
X

I Lidköping har Rörstrand varit en del av stadsbilden i 80 år. Men 22 december 2005 klockan 01.30 på natten stannade den stora tunnelugnen och hela produktionen flyttade utomlands. Kvar i lokalerna blev Rörstrand Museum och ett alldeles fantastiskt underjordiskt magasin med över 18 000 Rörstrandsföremål. Några av de anställda på Rörstrand valde dessutom att stanna kvar och starta Porslinsfabriken i de gamla fabrikslokalerna, så än i dag bränns det porslin i Lidköping. Bland annat prins Eugens Waldemarsuddekruka – som faktiskt skapades för just Rörstrand redan 1915. Cirkeln är sluten.

Annons
Annons
X

Kungligt porslin för folket

Mon Amie skapades av Marianne Westman 1952. Serien kompletterats och moderniserats i samband med Mariannes 80-årsdag 2008.

Annons
X
Annons
X