Annons

Kungligt porslin för folket

Mon Amie skapades av Marianne Westman 1952. Serien kompletterats och moderniserats i samband med Mariannes 80-årsdag 2008.
Mon Amie skapades av Marianne Westman 1952. Serien kompletterats och moderniserats i samband med Mariannes 80-årsdag 2008.

Från kakelugnar och vardagsserviser till kungliga nobelmiddagar och designsamarbeten. De flesta svenskar har en relation till porslinsfabrikanten från Rörstrands slott. I år fyller Rörstrand 290 år – och firar både folkligt och kungligt.

Under strecket
Publicerad

Under 1700-talet vällde det in kinesiskt porslin i Sverige. Omkring 20 miljoner pjäser importerades. Att det skulle finnas en lucka i marknaden känns ganska orimligt så här i efterhand. Ändå satte tyske Johan Wolff igång att experimentera med fajansbränning i och omkring Rörstrands slott. Leran hämtade han i Vasaparken och till slut var resultatet så pass bra att Swenske Porcellainsvärket bildades 1726. Som väntat gick det lite tungt i början, men skam den som ger sig. I mitten på 1800-talet hade Rörstrand faktiskt hunnit bli ett av Sveriges tio största företag och år 1900 kom det internationella genombrottet på världsutställningen i Paris.

Succén var ett faktum – men samtidigt fattades några olyckliga beslut. Rörstrand köpte Göteborgs porslinsfabrik och flyttade hela produktionen till västkusten, men där kunde man inte bränna äkta benporslin så såväl kvalitet som varumärke blev lidande. Ett tungt decennium senare slås Rörstrand ihop med Lidköpingsbaserade ALP och ytterligare en flytt äger rum, till det stora fabriksområdet precis vid Vänern. Och där vänder det igen. ALP kan benporslin och med Rörstrands varumärke på ALPs kvalitet gör Rörstrand comeback med besked.

Annons
Annons
Annons