Annons
Kommentar

Clemens Poellinger:Kunglig satsning ger samtidskonst en plats

”Hoop-La” av Alice Aycock är det första verket i en planerad skulpturpark på Djurgården i Stockholm.
”Hoop-La” av Alice Aycock är det första verket i en planerad skulpturpark på Djurgården i Stockholm. Foto: Prinsessan Estelles kulturstiftelse/pressbild

Prinsessan Estelles kulturstiftelse anknyter till en kunglig tradition då den med inköpet av Alice Aycocks verk lägger grunden för en ny skulpturpark på Djurgården. Det lovvärda syftet är att lyfta in samtidskonsten.

Under strecket
Publicerad

Det är mycket glädjande att ett nytt kungligt initiativ satsar på konst i Stockholm. Som nu när Prinsessan Estelles kulturstiftelse har köpt in skulpturen ”Hoop-La” som sedan i somras varit ett ögonfång på Rosendalssidan av Folke Bernadottes bro på Djurgården. ”Hoop-La”, som var en del av den amerikanska konstnären Alice Aycocks uppskattade utställning i parken, blir det första verket i en planerad permanent skulpturpark i Rosendals parkområde.

Framför Rosendals slott står för övrigt sedan 1826 den imponerande vasen i garbergsgranit som Karl XIV Johan lät frakta från sitt eget ägandes Elfdals Porphyrverk i Älvdalen. Genom sin gigantiska storlek har den uppskalade kopian av en romersk vas fått en distinkt skulptural kvalitet. På så vis hamnar Djurgårdens senaste skulptur i närheten av dess första.

Annons
Annons
Annons