Annons

Kunglig kortege i seriekrock

Det känsliga statsbesöket kunde inte ha börjat sämre för de svenska värdarna. Flera bilar i den jordanske kungens säkerhetsomgärdade kortege var inblandade i en seriekrock på Essingeleden.

Under strecket
Publicerad

Säkerhetspådraget var massivt när Jordaniens kung Abdullah II i sällskap med drottning Rania inledde ett tre dagar långt statsbesök i Sverige i går. Besöktes tyngd markerades också inte minst genom att Hovet lät såväl kronprinsessan Victoria som prins Carl Philip möta kungaparet på Arlanda flygplats strax efter klockan elva på förmiddagen.
Men sedan gick någonting snett. Den runt 20 bilar långa kortegen rullade mot Stockholms slott i omgångar, främst i ledet Jordaniens kungapar och dess svenska hovfölje. Längst bak i kortegen färdades medföljande journalister och fordon med kungaparets bagage.

Fordonen låg mestadels i den snabbare vänsterfilen på motorvägen. När fordonen längst bak snabbt skulle ta sig över tre filer strax före avfarten mot Hornsberg tappade en av förarna koncentrationen, saktade inte ner i tid för att möta tempoväxlingen i trafiken och körde in i ett framförvarande fordon. Seriekrocken var ett faktum. Totalt tre av kortegens bilar plus en bakomvarande polisbil körde in i
varandra.
Omtumlade passagerare tog sig ut ur bilarna och togs om hand på gatan. De tre kortegebilarna, två personbilar och en minibuss utan särskilda säkerhetsskydd, fick rejält tillknycklade bärgas från platsen. Ändå hade passagerarna tur. Kung Abdullahs officielle tv-filmare, Adey Tawil, råkade mest illa ut och fick ett sår i pannan.
Dr Sima Bahous, presschef vid den jordanska hovet, betraktar händelsen som just en olycka, och vill inte kritisera sina svenska värdar för bristande säkerhet kring kortegen.

Annons
Annons
Annons