Kungens högra hand

Under strecket
Publicerad
Annons

Ett kvarts sekel efter sin död är Elvis mer aktuell än någonsin. A little less conversation toppar listorna
världen över. SvD träffade The Kings gitarrist
Scotty Moore, 70, inför 25-årsdagen av Elvis död

Under våren var Scotty Moore i New York och spelade tillsammans med Lee Rocker (fd Stray Cats bassist) på BB King Club. En vän till bandmedlemmarna sa att det fanns möjlighet till en intervju på tio minuter. Men inte ens det kunde jag förvänta mig eftersom Scotty antagligen kommer att vara för trött, sa hon. Scotty är 70 år och har haft en hjärtattack. Efter spelningen skrev han autografer i en timme. I autografkön stod delar av New Yorks blueselit såsom Jon Paris. Döm om min förvåning när Scotty vid midnatt frågade: "Har du lust att gå till en bar?"
Vi tar en taxi till Scottys hotell på Upper West. Hotellbaren är stängd och det visar sig även allt annat i omnejden vara just denna onsdagkväll, detta i staden som "aldrig sover".
Den 4 juli 1954 kom Elvis, på producenten Sam Phillips inrådan, hem till Scotty för att visa vad han gick för. (Man vågar knappt leka med tanken på hur efterkommande musik låtit om Scotty inte hade insett att Elvis var musikens Marlon Brando utan sagt till Phillips "den här killen har ingen begåvning".)

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons