Kungens genitiv-s har börjat glida omkring

Varje dag fram till jul skriver Sara Lövestam om språk i SvD. Illustration: Thomas Molén
Varje dag fram till jul skriver Sara Lövestam om språk i SvD. Illustration: Thomas Molén

Vems är egentligen de där bröstkaramellerna? Heter det Kungens av Danmark bröstkarameller – eller Kungen av Danmarks bröstkarameller?

Under strecket
Publicerad
Annons

Släktforskning och grammatik, låter det inte som de två mest nervkittlande företeelserna i universum? Många skulle spontant svara ”nej” på den frågan, men det säger bara något om spontanitetens vådor. Själv började jag släktforska som en del i researchen till en roman om en kvinna som släktforskar, och fastnade på en gång. Nu sitter jag med ett enormt släktträd och tusentals utdrag ur kyrkböcker, och då och då hoppar mitt språkvetarhjärta särskilt till. Det kan hända när jag hittar belägg för äldre stavningar, särskrivningar eller dialektala verbböjningar som ”dödde”. Eller när jag kan följa en klitisk partikels vandring genom tiderna.

För att förstå den klitiska partikeln behöver man först ha lite koll på genitiv: den substantivform som numera bara används för ägande, och i regel avslutas med -s. I frasen ”människans ofullkomlighet” står ”människans” i genitiv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons