Annons
X
Annons
X

Kungen vill ta bort manlig arvsrätt

HKH Victoria får inte bara bli drottning, numera kan hon även ärva konst enligt ett yttrande av Fideikommissnämnden.

Foto: SCANPIX

Närmare bestämt är det Kungen själv som 22 år efter beslutet att även kvinnor kan bli tronarvingar ansöker om ändring i det så kallade Gallierafideikommisset. Det består dels av en konstsamling och dels av kapital som hittills bara kunnat ärvas av kungafamiljens män. Prins Carl Philip har förklarat sig gå med på ändringen.

Konstsamlingen består av ett 60-tal verk. De ingick ursprungligen i en gåva från anno 1813 av Napoleon Bonaparte, kejsare av Frankrike, till prinsessan Josefina av Leuchtenburg, som senare gifte sig med kronprins Oscar av Sverige. Gåvan bestod även av ett litet italienskt hertigdöme, Galliera, som Josefina sålde. Köpeskillingen fonderades, tavlorna fraktades från ett italienskt palats till Stockholm och placerades så småningom ut på de olika kungliga slotten. I sitt testamente upprättat dagen före hennes död 7 juni 1876 bestämde änkedrottning Josefina att pengar och konstverk skulle ärvas av ”manliga efterkommande enligt förstfödslorätten”.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och så har det förblivit genom regentlängden. Ända fram till idag då även babyprinsessan Estelle en dag kan bli ägare till en konstsamling bestående av huvudsakligen italienska mästare från 1400 – 1600-talen.

  Annons
  X

  Clemens Poellinger

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X