Annons
X
Annons
X

Kungen i SvD-intervju: Skulle förbjuda alla badkar

Vegetariska dagar för hovet, energijakt på slottet och hybridbil i stan. I en intervju med SvD berättar kungen om sina klimatval, varför kärnkraften gjort sitt och om förväntningarna inför klimatmötet i Paris.

– Det känns i luften att vi klarar det här, säger han.

(uppdaterad)
Klimathotet
En klimatrelaterad händelse som gjort stort intryck på Kungen var en resa till Grönland. ”Växtligheten förändras och glaciärerna går tillbaka. Alla förändringar i klimatet uppmärksammas tydligare i känsliga miljöer”, säger han.

En klimatrelaterad händelse som gjort stort intryck på Kungen var en resa till Grönland. ”Växtligheten förändras och glaciärerna går tillbaka. Alla förändringar i klimatet uppmärksammas tydligare i känsliga miljöer”, säger han. Foto: Yvonne Åsell

– Man skulle förbjuda alla badkar. Tänk vilken grej.

Lite som från ingenstans fäller kung Carl Gustaf de oväntade orden. Frågorna har handlat om vad gemene man kan göra för att spara energi när han väljer att berätta en anekdot ur sin egen vardag.

Dagen före intervjun har kungen genomfört sin morgonrutin på ett ställe utan vanlig dusch, vilket gjorde att han tvingades fylla ett badkar:

Annons
X

– Det gick åt väldigt mycket färskvatten och energi. Det slog mig så påtagligt, det är inte klokt att jag måste göra det här. Jag riktigt skämdes alltså, så kände jag.

Han tillägger att uttalandet om att förbjuda badkar förstås är ”lite skämtsamt”.

– Men det ligger en sanning i det. De små detaljerna har en enorm effekt.

Kung Carl XVI Gustaf är på gott humör när SvD möter honom för att prata om en av de frågor som ligger honom allra närmast: klimatet.

Intervjun kommer att rymma en rad lättsammare repliker från statschefen, men också mer allvarliga funderingar.

Om en dryg vecka inleds FN:s klimatmöte i Paris, där kungen tillsammans med en rad andra regenter, presidenter och statsministrar deltar vid invigningen för att markera vikten av lyckade förhandlingar.

Och han har, säger han, höga förväntningar:

– Vi måste tänka att vi kommer att göra så bra ifrån oss som möjligt. Och det känns på något sätt i luften att vi klarar det här.

Att kungen har ett intresse för natur och miljö är vida känt, med ett livslångt engagemang i scouterna. Inte lika många vet att han deltog i Stockholmskonferensen om människans miljö 1972 och även var med i Rio tjugo år senare då klimatkonventionen antogs.

– Stockholm höll den första stora konferensen, vilket vi ska vara stolta över. Vi satte agendan då. Sedan dess har man diskuterat de här frågorna runt om i världen.

När var det Al Gore började? Då ville jag lyfta fram de här frågorna, men han hann före.

Under årens lopp har fokus i debatten flyttat från enskilda miljöfrågor till klimatet. Jämfört med tidigare utmaningar är det vi nu har framför oss ”ännu mer dramatiskt”, enligt kungen.

I egenskap av statschef ser han det som sitt ansvar att lyfta ämnet – vilket han gjort i över fyrtio års tid.

– Jag har själv inga slutgiltiga lösningar eller beslut. Men jag pratar om det här i stort sett dagligen under mina resor. Det är en möjlighet och en skyldighet jag har.

När insåg kungen vidden av klimatproblematiken?

– Ja ... när var det Al Gore började? Då ville jag lyfta fram de här frågorna, men han hann före. Och han var bättre rustad som föreläsare.

Kungen har åkt Vasaloppet tre gånger. Hur ser kungen på att barnbarnen kanske inte får samma möjlighet?

– Ja, man får kanske ändra på datumet och platsen för att ordna det. Men då blir det inte det äkta Vasaloppet.

Vilken oro känner kungen inför framtiden?

– Jag vill inte måla fan på väggen. Längst bak i ryggraden finns trots allt en oro som man inte vill uttala sig om egentligen. Men har vi kunskap och arbetar framåt kan vi slippa oron.

Lyssna på SvD:s klimatpodd 2 grader, hur man kan göra affärer på klimatförändringarna

Kungen konstaterar att vi under industrialismen betett oss dumt när vi nyttjat fossila bränslen, men att vi inte visste bättre. Dessutom har kolet och oljan bidragit till tillväxt och bildning; utan de naturresurserna hade vi ”stått och stampat nån annanstans”, menar han.

Samma sak tycker han gäller kärnkraften:

– Med den har välfärden höjts och samhället mått bra. Nu har den tjänat ut sin del och det visar sig att vi inte behöver ersätta den. Glödlampor och hus har blivit energisnålare, faktiskt också bilar även om det går långsammare.

Just de snabba framsteg forskningen gjort under senare år ger oss skäl att vara optimistiska inför framtiden, anser kungen. Samtidigt finns fortfarande många utmaningar för den som vill leva klimatvänligt.

”Det är ju fullständigt evident att det är det viktigaste i klimatfrågan just nu”, säger kungen om FN:s klimattoppmöten. Och ja, Carl Gustaf tror på en positiv utgång i Paris. Foto: Yvonne Åsell

Eftersom kungen är ordförande i Världsnaturfonden som uppmanar var och en att tänka på de fyra B:na – bilen, biffen, bostaden, börsen – ber SvD honom att berätta hur han presterar inom respektive område.

Bilen. Kungen kör miljövänligt, eller hur?

– Ja, hyggligt. Jag har en hybridbil just nu, så när jag kör in till stan kör jag helt elektriskt.

Vi jobbar på här på Slottet. Det är ett ständigt projekt att jaga energi.

Ingen Tesla?

– Nej, jag behöver inte det.

Har kungen för många bilar?

– Nej. Jag använder ju bara en åt gången.

Bostaden. Hur är det med led-lampor och värmesystem?

– Vi jobbar på här på Slottet. Kanske inte jag direkt, men via Fastighetsverket. Det är ett ständigt projekt att jaga energi, men det är inte helt lätt i ett gammalt hus.

Biffen. Har ni köttfri måndag på hovet?

– Som bekant bedriver jag jordbruk. Jag har köttdjur och producerar högkvalitativt kött. Men personligen äter jag mindre kött.

I grunden har kungen djuren för att värna miljön:

– Vi ska hålla markerna öppna i Sörmland. Bästa sättet att göra det på är med mulen, som det heter. Precis när vi hade börjat med den här anläggningen kom köttdebatten i gång, säger han.

– Jag vill tala gott om våra svenska jordbrukare, för de gör otrolig nytta.

Men kungen har vegetariska dagar?

– Ja, det har vi mycket där hemma.

Börsen. Gör kungen några miljövänliga investeringar?

– Vi kan vända på det och säga att vi inte har några ovänliga. Vi ser till att välja fonder med etiska innehav.

Är det svårt att vara kung och leva miljö- och klimatvänligt?

– Med tanke på resor, ja. Men i annat fall borde det inte vara det. Det borde inte vara det.

En sak återkommer Carl Gustaf till flera gånger under intervjun: vikten av kunskap. Med den kan vi lösa dagens många utmaningar, poängterar han.

För gemene man tycker han att det är viktigt att så ofta som möjligt lyfta klimatfrågan till diskussion och att sprida engagemang:

– Och så måste vi ha med oss det positiva. Annars blir det jobbigt.

Man pratar mycket om att Sverige ska bli första fossilfria välfärdslandet. Kommer kungahuset att bli första fossilfria hovet?

Kungen anslår en munter ton:

– Ja, vi hänger väl med på köpet? Det blir win-win. Självklart. Och jag behöver inte ens anstränga mig.

Prenumerera på SvD:s klimatpodd 2 grader, hitta allt nytt i klimatforskning, intervjuer med experter. Missa inte! Fritt.

SvD 2 grader - en klimatpodd av Svenska Dagbladet på iTunes

itunes.apple.com
Annons

En klimatrelaterad händelse som gjort stort intryck på Kungen var en resa till Grönland. ”Växtligheten förändras och glaciärerna går tillbaka. Alla förändringar i klimatet uppmärksammas tydligare i känsliga miljöer”, säger han.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 2

”Det är ju fullständigt evident att det är det viktigaste i klimatfrågan just nu”, säger kungen om FN:s klimattoppmöten. Och ja, Carl Gustaf tror på en positiv utgång i Paris.

Foto: Yvonne Åsell Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X