Annons
X
Annons
X

Kungen hedrar Estonias offer

Söndagen den 28 september 1994 chockades Sverige och världen av Estonias förlisning. Under söndagens hålls en rad ceremonier för att hedra de 852 människor som förlorade livet för 20 år sedan.

Av SvD, TT

På söndagen är det 20 årsdagen av Estoniakatastrofen. Den estniska bil- och passagerarfärjan sjönk i en storm på Östersjön den 28 september 1994 på sin resa från Tallinn till Stockholm. Vid katastrofen dog 850 människor, varav omkring 500 svenskar. Bara 137 personer överlevde.

Den stora ceremonin hålls vid Estoniamonumentet på Djurgården i Stockholm med start 16.00. Bland deltagarna finns kung Carl Gustaf, som ska lägga en krans vid monumentet, försvarsminister Karin Enström liksom medlemmar från flera anhörigorganisationer samt företrädare för flera svenska myndigheter.

I Stockholm hålls dessutom en minnesgudstjänst i Sofia kyrka klockan 14 och en kransnedläggning vi Ersta sjukhus klockan 13.00.

Annons
X

**Ceremonierna inleddes **redan i fredags i Katarina kyrka i Stockholm med bland andra Kent Härstedt, som överlevde katastrofen och Peter Örn, som lett en utredning om Estonia.

**Minneskonserter, **kransnedläggning och ljuständning planeras även på många håll runt om i landet, inte minst på de orter som drabbades särskilt hårt. Ett exempel är Lindesberg som förlorade 33 kommuninvånare när fartyget sjönk den 28 september 1994.

TT/SvD

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X