X
Annons
X

Kungen blir inte Årets republikan

Flest nomineringar till årets republikan fick Kungen, men han kommer dock inte att få priset som delas ut idag. Istället ville vi lyfta fram en seriös debattör, skriver företrädare för Republikanska föreningen.

Idag utses Årets republikan, ett pris som delas ut till den person som bidragit mest till att uppmärksamma Sveriges odemokratiska statsskick och verkat för en förändring. Carl XVI Gustaf fick i år flest nomineringar för att han genom sitt agerande ökat stödet för ett avskaffande av monarkin. Kungen får dock inte priset, som idag delas ut på Republikanska föreningens kongress. Istället vill vi bidra till att lyfta debatten om vårt statsskick genom att på vår kongress dela ut priset till en seriös debattör och samtidigt presentera en utredning kring ett framtida demokratiskt statsskick.

Det senaste året har kantats av rapporteringar om kungens vidlyftiga leverne. Drottningens fars relationer till nazismen, politiska uttalanden och kungahusets sätt att hantera media har också varit föremål för debatt.

Kungen fick flest nomineringar till utmärkelsen Årets republikan.

Foto: DRAGO PRVULOVIC/SCANPIX Bild 1 av 2

Debattören Lena Andersson

Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X