Kungen belönar nästan bara män

Sedan Carl XVI Gustaf blev kung har 1 600 personer fått den medalj som bär hans namn. Men det är oftast män som belönas av kungen, visar SvD:s granskning. Bara 20 procent av de utvalda är kvinnor.

Under strecket
Publicerad

Peter Wallenberg, Sven-Göran Eriksson och Lennart Elbe - tre av sammanlagt 1280 män som fått medalj av kung Carl Gustaf.

Annons

Torsdagen den 7 juni glömmer Alf Svensson aldrig. Då var han inbjuden till Kungliga slottet för att motta en medalj ur kung Carl Gustafs hand.
– Jag blev hedrad och väldigt glad till sinnet.
Alf Svensson var partiledare för kristdemokraterna i över tre decennier, och är en av de 36 personer som genom tiderna har förlänats kungens mest exklusi­va medalj. Bara tre av de utvalda är kvinnor.
– Det avspeglar väl det manssamhälle vi levt i, men succes­sivt håller på att ta oss ur. Eftersom det i allmänhet är seniora personer som får utmärkelsen, så har det väl blivit så. Men det där måste ju rätta till sig med tiden, säger riksmarskalk Ingemar Eliasson, hovets högste tjänsteman.

Två gånger om året – i anslutning till Karl-dagen den 28 januari och Gustav-dagen den 6 juni – delar kungen personligen ut den medalj som bär hans namn. Den hette tidigare Hovmedaljen, och instiftades 1814.
Utmärkelsen – i fem olika storlekar – ges till svenska och utländska medborgare för ”särskilda förtjänster” samt till anställda vid hovet för lång och trogen tjänst.
–  Den som får medaljen ska veta att det är noga övertänkt, och att det är ganska få förunnat att få den, säger Ingemar Eliasson.

Annons
Annons
Annons