Annons
X
Annons
X

Kungabilden är vuxenmobbning

Elisabeth Ohlson Wallins bild av bland andra kungen och drottningen är ett led i en mobbningsaktion. Det handlar inte om kungens makt eller något dessa personer skulle ha gjort eller försummat i sina offentliga roller, skriver Madeleine Leijonhufvud, professor emerita.

Det vi ser, och som nu Ohlson Wallin sällar sig till, är en mobb riktad mot två försvarslösa människor, skriver Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Bilden: Kungaparet på besök i Danderyd i september.
Det vi ser, och som nu Ohlson Wallin sällar sig till, är en mobb riktad mot två försvarslösa människor, skriver Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Bilden: Kungaparet på besök i Danderyd i september. Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

BRÄNNPUNKT | BILDMONTAGE

Jag skäms att vara vuxen svensk under denna hetskampanj.
Madeleine Leijonhufvud

Elisabeth Ohlson Wallin, hon som gjorde bilden som skulle föreställa Jesus naken och homosexuell, har nu gjort en bild av bland andra kungen framför en naken kvinna på ett bord och drottningen skurande på ett hakkors. Flera medier är klara över att bilder av liknande slag har lett till fällning för förtal och är därför avvaktande med publicering. Annars skulle den förmodligen redan ha återgetts på ännu fler ställen än som nu skett.

Själv säger Ohlson Wallin i TV4 att bilden är en protest mot makten. Hon vill jämställa den med den bild hon tidigare gjort av statsminister Fredrik Reinfeldt iklädd en läckande blöja.

Annons
X

Men så är det inte. Den här bilden föreställer inte några makthavare. Den föreställer två personer som fötts respektive genom giftermål fått representationsfunktioner enligt svensk grundlag. Kungen är statsöverhuvud men saknar all politisk makt. Statsministern har makt. Han kan ställas till svars för politiken. Bilden av honom är ett inlägg i debatten om välfärden och privatiseringen av äldrevården. Bilden av kungen och drottningen är inget debattinlägg. Det handlar inte om makt, än mindre om maktmissbruk, över huvud taget inte om något dessa personer skulle ha gjort eller försummat i sina offentliga roller.

De flesta inser säkert vad bilden är. Den är ett led i en mobbning. Vuxenmobbning, riktad mot personer som rent faktiskt saknar möjlighet att försvara sig. Bilden säger inget som inte redan är påstått i en rad olika medier, den tillför inte ens något nytt i angreppen på kungen och drottningen.

Det vi ser, och som nu Ohlson Wallin sällar sig till, är en mobb riktad mot två försvarslösa människor.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det talas mycket om kränkning i dagens Sverige. Att mobba är fel, lär vi våra barn. Medierna berättar ofta och med stora bokstäver om hur en människa blir utsatt för utstötning och förlöjligande. Vi förfasar oss – med all rätt. Och nu händer detta, i det välvilliga landet Sverige, med den sanna känslan för allas människovärde. Vad är det vi visar upp för våra barn och unga – de som inte kommer att leva som vi lär utan som vi lever?

  Det är viktigt och fullt legitimt att diskutera och argumentera för en förändring av svensk konstitution – att vi skulle övergå från monarki till republik. Men skriverierna om kungen och kampanjen mot drottningen, nu senast de falska mynten med den kränkande texten och Ohlson Wallins bild, är inte en sådan diskussion eller argumentation. Det är en mobbningsaktion, riktad mot två levande människor, i avsikt att få allmänheten att förakta dem och delta i förhånandet. Så ser en mobb ut, en mobb som med tanke på vårt lands storlek och mediernas genomslagskraft är förödande.

  Jag känner vämjelse för det som försiggår. Jag skäms att vara vuxen svensk under denna hetskampanj som har fått fortgå utan hinder vare sig från rättsligt håll eller från mediernas självsaneringssystem. Ohlson Wallins bild kunde kanske viftas bort – satir är vi vana vid och kan ofta skratta åt. Men som redskap i en mobbningskampanj av det slag vi här upplever är satir enbart vidrig.

  MADELEINE LEIJONHUFVUD

  professor emerita i straffrätt

  Annons
  Annons
  X

  Det vi ser, och som nu Ohlson Wallin sällar sig till, är en mobb riktad mot två försvarslösa människor, skriver Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt. Bilden: Kungaparet på besök i Danderyd i september.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X