Annons
X
Annons
X

Kungaättlingar söks i ”Blått blod”

Av Spektra, TT

De tror att de är av kunglig börd, men hovet har vägrat att erkänna dem. Nu söker de oäkta kungaättlingarna bevis i den nya dokumentärfilmen ”Blått blod”.

Först efter fem år och många timmars sökande i olika stadsarkiv är dokumentärfilmen ”Blått blod” färdig. Allt började med en liten radannons i en tidning.

– Vi hade inte råd med något större. Men det vällde in svar direkt, säger regissören Oscar Hedin.

Annons
X

Filmen handlar om människor som på något sätt, bevisat eller inte, tror sig vara släkt med en kunglighet men aldrig blivit erkända av hovet. Oscar Hedin kallar dem för ”det osynliga kungahuset”. Han och hans medarbetare träffade ungefär 200 personer med sådana teorier. Av dem valde han ut endast tre stycken som skulle föra handlingen i ”Blått blod” framåt.

– Det var en stor frustration eftersom många fler kan visa någon form av bevisning. Men de tre är representativa för alla som vi har träffat. En vill ha rätten till sin titel, en vill veta om mamma ljög, och en tredje vill finna prinsarna som varit en del av familjehistorien.

För att kunna styrka, eller avfärda, blodsband med Bernadotte-släkten fick de medverkande ta DNA-prover som jämfördes med kungens syssling Jan Bernadottes DNA (kungen själv ville inte ställa upp). Ungefär hälften av resultaten var positiva, med varierande sannolikhetsgrader. Filmens slutsats: kungliga oäktingar existerar. Och de är fler än Oscar Hedin trodde.

– Men jag vill bara berätta historien. Det som är intressant är inte DNA-resultatet, utan varför folk har den här föreställningen om sitt arv. Framför allt ville jag använda DNA-testerna som någon form av katharsis i berättelsen, för att de skulle få ett avslut.

TT Spektra: Varför har så många en önskan att vara en del av kungafamiljen?

– Svårt att säga. Freud skriver om främliggörandet av sina föräldrar. Man drömmer om att ens riktiga föräldrar är av finare börd. Det kan ligga något i det.

TT Spektra: Har du hört något från hovet än?

– Nej. Vi har bjudit dem till premiären på fredag, men de har inte svarat. Hör inte det till etiketten?

Regi: Oscar Hedin. Längd: 59 minuter. Premiär: Stockholm den 28/5 (Rio), Malmö den 28/5 (Spegeln) och Göteborg den 30/5 (Roy). I tv: Den 6/6 klockan 20.00 i SVT.

Olle Sjögren/TT Spektra
Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X