Kung Harald styr mot ännu en EM-medalj?

Kungligt skall det vara när KSSS fyller 175 år och kungligt blir det i SM och EM i havskappsegling för IMS-båtar, där Norges kung Harald V är en av favoriterna. Han tycks vara i högform efter sin hjärtoperation och vann nyligen en stor regatta på rivieran i sin båt Fram XV, en Grand Soleil 44r.

Under strecket
Publicerad
Norges kung harald vet hur man ska få fart på en IMS-båt. Med sin Fram XV ställer han upp i SM och EM i Sandhamn.

Norges kung harald vet hur man ska få fart på en IMS-båt. Med sin Fram XV ställer han upp i SM och EM i Sandhamn.

Annons

Europamästerskapet och SM består av sju delseglingar, den första startar från Oxelösund på onsdag med mål i Sandhamn dagen efter. Man har valt Oxelösund som startplats så att de tyska och holländska båtarna skall hinna upp från Kieler Woche.

I Sandhamn blir det sedan fem bankappseglingar och så, som sista deltävling, Gotland runt.
Kung Harald vann IMS-EM för tre år sedan och många minns nog hans seger om den Skandinaviska guldpokalen 1968 i Sandhamn i strid på kniven mot Sune Carlsson.
Den norske kungen är en ofta sedd gäst i Sandhamn, där han seglat flera Gotland runt. Hans far, framlidne kung Olav, var också en skicklig seglare som ofta tillbringade somrarna hos goda vänner i Sandhamn.
40 båtar från Sverige, Finland, Norge, Tyskland, Holland och Estland är anmälda och man tror att tyskarna, som tränat hela vintern, blir svåra att tas med. Framförallt har de hårdtränat på starter och rundningar, viktiga detaljer i bankappseglingarna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons